Кметът: Бюджетът ще е 189 млн.лв., не разпродаваме масово /ВИДЕО/

189 млн. лв.ще е бюджетът на Община Русе през тази година, а средствата за асфалтиране ще са в пъти повече, заяви на сесията кметът Пенчо Милков. Само за междублоковите пространства са предвидени 3 млн. лв., отделно за „Комунални дейности“ за асфалтиране ще има 2 млн.лв. Той коментира финансовото състояние по повод обвиненията на опозицията от СДС, че общината разпродава масово собствеността си и се е превърнала в агенция за недвижими имоти.

Темата бе подхваната още в началото на сесията от съветника от БСП Иван Иванов, който коментира, че това са внушения и не отговарят на фактите. Той даде пример, че при предишното управление от продажби е имало приходи от 1,5 млн.лв., докато през 2020 г. са само 722 000 лв.

Станимир Станчев от СДС репликира, че е традиция БСП да се оправдава, когато е изправена пред своето безсилие. И заяви, че русенци са достатъчно интелигентни, за да преценят кой и как защитава техните интереси. Той отново припомни, че има провалени обществени поръчки от администрацията.

В защита на местната администрация излезе Асен Даскалов от Патриотите-ВМРО, който отхвърли твърдението за „агенция за недвижими имоти“. Като председател на комисията за общинска собственост обясни, че за последните 2 години са гледани 226 преписки, от които 188 са с положителни становища. Направени са 73 търга с явно наддаване, което е една трета от всички преписки.

Наталия Кръстева от ГЕРБ също реагира, като заяви, че в Общинския съвет има 7 групи съветници и е нормална практика всяка група да има собствена позиция по важни теми. Според нея няма нищо лошо в това да има критика, тъй като това помага да има диалог. А по време на приемни гражданите също са споделили впечатлението си, че заседанията на местния парламент са се превърнали в „брокерски сесии“.

Кметът Пенчо Милков пък призова съветниците да бъдат уважителни в последните две години от мандата, въпреки че според него за част от присъстващите очевидно предизборната кампания вече е започнала.

Exit mobile version