Клубове по плуване и водна топка подкрепят бъдещия Плувен комплекс в Русе

Клубовете по плуване и водна топка „Локомотив Русе“ застават зад изграждането на Мултифункционалния плувен спортен комплекс в Парка на младежта в град Русе. Те са изпратили своето становище до председателя на Общинския съвет с молба то да бъде представено на общинските съветници на утрешната сесия, на която ще се гледат няколко точки относно бъдещия плувен комплекс.

Членът на УС на двата клуба Деян Дончев изтъква редица аргументи в подкрепа на инвестиционното намерение. Те са свързани с моментното състояние на спортната база и условията,  в които са принудени да се готвят състезателите и любителите на плувните спортове.

„Настоящата база, с която разполага градът, е недостатъчна за покриване на нормалните и стандартните нуждите на клубовете, които развиват тези спортове и гражданите, които иска да спортуват и водят здравословен начин на живот.

Град Русе има сериозна история в плувните спортове – плуване и водна топка – множество Държавни и Международни отличия, Държавни рекорди, отборни титли,… и още много, но за огромно съжаление, това е история. И за още по-голямо съжаление, от 30 години не се прави нищо по въпроса, тази история да се гради и надгражда в едни нормални и стандартни условия за извършване на тренировъчна дейност.

Ние развиваме плувните спортове в условия, които не отговарят на минималните стандарти, нужни за успешно изграждане на състезатели – държавни шампиони, държавни рекордьори и състезатели на Националния отбор по плуване на Република България.

Към този аспект, трябва да добавим огромния интерес на жителите-родители на град Русе към плувните спортове и желание техните деца да се научат да плуват, развивайки тяхната физическа активност. Този интерес не може да бъде задоволен от страна на спортните клубове, тъй като нямат нуждата инфраструктура и условия, в които да го направят.

Към момента, в цифри, в Русе има 200 картотекирани състезатели по плуване и водна топка, които извършват тренировъчна дейност и около 200 деца, които се учат да плуват. Желаещите са между 400 и 600 деца, което е приблизително 30% от децата на град Русе.

Продължавам с цифри:

✓ Купа България е класиране на Българска Федерация Плувни спортове на спортните клубове, участвали в Държавните първенства и завоювали точки. На база това, се отчита дейността на всеки клуб пред ММС за плуването в България. Във връзка с това, през 2021г. ние заемаме 15-то място, а колегите от „Ирис“ 21- во място, от 69 спортни клуба в страната.

✓ Завоюваните медали от русенски състезатели на Държавните първенства по плуване през 2021г. – в нестандартна спортна база: 3 златни медала на 50м басейн, 4 сребърни и 13 бронзови.

От друга страна, високо спортно майсторство в плувните спортове в града не може да бъде осъществено с наличната база. Нужно е съоръжение, което да задоволи тази основна дейност на лицензираните спортни клубове – да надгражда постиженията на спортистите и оформя бъдещото във висшия спорт.

Настоящият проект за изграждане на Мултифункционален плувен комплекс в Парка  на младежта в град Русе ще задоволи всички тези нужни, които ви обобщих до момента, и ще развие, не само плувните спортове в града, а цялостно спорта в Община Русе.

Искам да заявя пред Вас, че ние като най-големия клуб по плуване и като единствени които развиват водната топка в условия неотговарящи за развитието и, заставаме зад този проект и го подкрепяме напълно. Защото той е разработен, за да задоволи спортно-тренировъчните и спортно-състезателните ни нужди и съоръженията, предвидени в него, ще допринесат и гарантират за едно ефективно, добро и пълноценно развитие на плувните спортове в град Русе.

Благодаря Ви, дано днес напишете история в плувните спортове на град Русе с Вашето гласуване“, се казва в становището.

Exit mobile version