Класика, фолклор и театър се обединяват на една сцена за Деня на будителите в Русе

На 31 октомври, понеделник, от 19 часа в голямата зала на Доходното здание в Русе ще се случи интересно музикално събитие. Концертът под наслов „О, будители народни“ ще отбележи 100-годишнината от обявяването на 1 ноември за Ден на Народните будители и 30-годишнината от възстановяването на неговото отбелязване и честване.

Оркестърът и Хорът на Държавна опера – Русе, Хор „Свети Георги Победоносец“ към Общинския младежки дом – Русе, солисти – певци и инструменталисти от Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, диригентката и композитор Луиза Станоева, Янко Лозанов и Пламен Пламенов Мирянов – актьори-рецитатори от София и Катерина Борисова и Венцислав Петков от трупата на Русенския драматичен театър се обединяват в името на идеала да съхраним българщината.

С музика и слово от емблематични поетични, литературни и музикални творби от годините на Българското Възраждане до наши дни, Русенската опера ще отбележи празника на строителите на българската култура и просвещение, които остават в българското съзнание и в българското сърце онзи факел, който озарява със светлината си пътя на българското самосъзнание, казаха от културния институт.

Ще бъдат художествено прочетени текстове от Константин Преславски, Паисий Хилендарски, Св. Иван Рилски, Христо Ботев, Иван Вазов и свързаните с Русе Захари Стоянов и Змей Горянин.

В музикалната част ще бъдат изпълнени химните на Народните будители и на Св. Св. Кирил и Методий, както и творби от български композитори.

Ще дирижират Димитър Косев – главен диригент на Държавна опера-Русе, и Георги Андреев – Директор на ДФА „Филип Кутев“.

Фондация “НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ”, с чието съдействие се осъществява това музикално събитие, помага да съхраним достиженията на българския дух, на българската култура, на българското творчество.

Exit mobile version