Кинолюбителите отбелязват 57 години „Кюпсфилм“ в Русе

57 години „Кюпсфилм“ отбелязва група „Русе филм“ към Възрожденско читалище „Зора-1966“. Както винаги от 1966 г. този своеобразен сбор на членовете на групата ще бъде на 19 август. Именно на тази дата през 1966 г. се създава единствената по рода си тогава любителска киностудия „Кюпсфилм“ в Русе.

Градският киноклуб е създаден към читалище „Зора-1866“, след което е приютен в Клуба на дейците на културата. С времето групата се разраства и придобива международно признание с десетките си национални и международни награди. През 2012 г. вече като група „Русе филм“ е домакин на 74-я Международния фестивал и конгрес на УНИКА – световния съюз на алтернативното кино, в който членуват клубове от над 40 държави.

Тази година киноклубът участва заедно с читалище „Зора-1866“ в проекта на общината „Опазване и популяризиране на културното наследство чрез дигитално съхранение и представяне“.

„Кюпсовете“  по традиция ще се съберат в 19:20 ч. , пристигайки от страната и чужбина, за да са заедно и да гледат продукцията си. Както винаги, в началото ще бъдат показани някои от първите филми, реставрирани ленти, 8- и 16-милиметрови кинофилми. В кинопоказа ще бъдат включени и филми на младежи, правещи първите си стъпки. Филмовата вечер ще завърши с премиерата на най-новия документален филм на Николай Лазаров и Петя Пантева „С очите на киното“. Филмът е посветен на историята на киноклубовете в град Русе и е изпълнен с изобилие от архивни кадри от богатия кинофонд на група „Русе филм“.

Exit mobile version