Кафяви контейнери ще събират биоразградими отпадъци в Русе /ВИДЕО/

Разделно събиране на биоразградими отпадъци ще започне през 2024 г. в Русе, след като общината е на финала на изграждането на анаеробната инсталация. Съоръжението вече има Акт 15 и през януари се очаква да бъде въведено в експлоатация и да заработи, съобщи ръководителят на проекта зам.-кметът Димитър Недев. Освен че проектът е на финала си, добрата новина е, че Върховният административен съд окончателно е отменил санкцията от близо 7 млн.лв. за общината.

Инсталацията се реализира по проект, финансиран от ОП „Околна среда“ 2014 – 2020 по приоритетна ос „Отпадъци“. Водещ бенефициент е Община Русе , а партньори са общините Сливо поле, Иваново, Тутракан, Ветово, които са членове на Регионалното сдружение за управление на отпадъците.

Наред с изграждането на анаеробната инсталация, ще бъде осигурено и разделно събирана на биогразградимите отпадъци от териториите на общините по проекта. Целта е да се създаде допълнителен капацитет за рециклирането им и да се постигне намаляване на общото количество депонирани отпадъци. Русе се стреми да достигне 30 % намаление чрез анаеробната инсталация и сепариращата инсталация, каза Димитър Недев.

Предстои да бъдат поставени кафяви контейнери, в които да се изхвърлят остатъци от храни, биоразградими отпадъци, зелени отпадъци. Най-трудното ще бъде хората да се научат да ги използват по предназначение, като за целта ще бъде проведена информационна кампания.

Новото съоръжение ще позволява безкислородното третиране на биоразградими отпадъци, от които впоследствие се получава компост, газ и електрическа енергия.

Изпълнителят на проекта сподели, че е било истинско предизвикателство да приключат работа по изграждането на инсталацията в рамките на 270 дни. Заради обжалванията стартът е бил даден с голямо закъснение и малко хора са вярвали, че ще бъде готово в този кратък срок, след като първоначално са били заложени 700 дни. На моменти се е работело денонощно, но резултатът е налице. Доставено е също съпътстващо оборудване, техника за разделно събиране, мобилно оборудване и транспортни средства.

Общият бюджет  на проекта „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на Регионално сдружение за управление на отпадъците Русе“ е 34 383 754 лв., като финансирането от Европейския фонд за регионално развитие е 21 806 615 лв., а от националния бюджет 3 848 226 лв. Собственият принос на сдружението е 3 045 059 лв., а на Община Русе – 9 488 821 лв. Срокът за изпълнение на проекта е 31 декември 2023 г.

Exit mobile version