КАТ-Русе с акция за пешеходци, полицаи дежурят край училищата /ВИДЕО/

Пътна полиция-Русе започна от вчера акция за неправилно пресичащи пешеходци и отнемане на предимството им, която ще продължи и днес, съобщи началник сектор в „Пътна полиция“ ст.инспектор Стилиян Станев. Вече има глобени за нарушения, а контролът върху движението на електрическите тротинетки се упражнява заедно с общинска полиция и КООРС. Там също има санкционирани, като при децата под 14 години отговорност носят родителите.

Пътна полиция-Русе е предприела няколко инициативи във връзка с първия учебен ден и акцията „Децата тръгват на училище –да ги пазим на пътя“. На 15 септември край всички учебни заведения ще има полицейски екипи, които да следят за безпрепятственото придвижване на учениците, а до края на септември силите на реда ще дежурят на пешеходните пътеки край училищата и детските градини преди и след приключване на учебните занятия. От Пътна полиция припомнят на родителите, че входовете на училищата не са място за паркиране и ще налагат санкции, ако е необходимо. За децата пък са изготвени практически препоръки, свързани с безопасността им на движение и като пешеходци, и като водачи на велосипеди или тротинетки.

За пътуващите от Мартен и Сандрово, както и от други населени места, ще има дежурни екипи на входовете на Русе, за да осигурят на учениците възможност спокойно да стигнат до училище.

В навечерието на 15 септември е изготвен и анализ за пътните произшествия с деца, станали през лятото. Има 17 тежки инцидента, при които са пострадали 20 деца – две от тях тежко. При шест от произшествията децата са били водачи, при 10 – пътници, а при 4 – пешеходци. Основното нарушение е отнемане на предимство

Exit mobile version