Католици и арменци в Русе празнуват днес Великден

Католици и арменци празнуват тази година Великден на 31 март. И двете общности в Русе посрещнаха вестта за Възкресение Христово с празнични литургии.

Вечерта Свето Пасхално бдение в католическия храм „Св. Павел от Кръста“ Русе бе отслужено от Никополския епископ монсеньор Каваленов и енорийския свещеник отец Валтер Гора. Днешната литургия бе с послание за победа на живота и любовта над смъртта и омразата.

„Искам да поздравя всички хора, които вярват във Възкресението на Исус Христос с този поздрав, който от една страна е много обикновен, да кажем Христос Воскресе, Наистина Воскресе“. Христос даде живота си за това, да ни даде посока как да живеем и по кой начин да разберем истинското значение, истинският смисъл на самия живот. И то е любов!“, каза отец Валтер.

Великден днес празнува и арменската общност. Най-големият празник за вярващите арменци се отбелязва винаги в първата неделя след пролетното равноденствие. Поради тази причина той съвпада тази година с този на католиците.

Великден при арменците се нарича Задиг. Специфичното в традицията за отбелязване на празника е, че в съботния ден приключва и Великденският пост и се произнася поздравът „Христос Воскресе“ – на арменски: „Кристо́с хариа́в и мерело́ц“, а отговорът е: „Ортнял е харутю́нъ кристосѝ!“ или „Да е благословено Възкресението Христово!“.

В Русе празничните служби бяха водени от отец Дираир в Арменската църква.

Тази година православните християни ще празнуват Великден на 5 май.

 

Exit mobile version