Катастрофа на Сръбчето заради тировете, кметът обясни какво прави /ВИДЕО/

Пореден тежък инцидент стана тази сутрин на пътя Мартен-Русе, предизвикан от опашките от тирове. Товарен микробус се е врязал в задната част на тежкотоварен камион. За щастие водачът не е пострадал, но катастрофата предизвика задръстване и допълнително усложни пътната обстановка.

Видеорегистратор на пътуващ по направлението показва, че продължава да има спрели за почивка тирове, които според изявленията на областната управа трябваше да бъдат премествани на паркинг. Това принуждава останалите камиони да ги изпреварват, за да потърсят свободно място и да се наредят на реалната опашка,

Темата бе поставена и на днешното заседание на Общинския съвет чрез декларация на групата на СДС. Станимир Станчев поиска да бъдат взети конкретни мерки за решаване на проблема с тежкия трафик и да стане ясно кога ще го има обещания буферен паркинг.

Кметът Пенчо Милков обясни, че държавата не е създала организация през годините и даде пример, че на Дунав мост има шест контролни органа. Отделно едни и същи данни се въвеждат и от българи, и от румънци в системата. Кметът коментира още, че правителството мисли в посока да облекчи административния контрол, което ще облекчи и трафика. Според него трябва да се въведе коефициент за градовете с по-тежък трафик и те да получават повече пари за пътна инфраструктура от държавата.

Относно отпуснатите 3 млн.лв. за буферен паркинг на бул.“България“, общината работи по реализиране на проекта. Имотът е бил земеделска земя, но статутът му вече е променен и ПУП-ът е почти готов. Има вече и заявен инвеститорски интерес от един инвеститор.

Общината ще предложи на съветниците да гласуват отстъпено право на строеж за 25 или 30 години, като ще получи още в началото парична сума и всяка година да получава средства от таксите от тирове. Работата на паркинга ще бъде съобразена с работата на Дунав мост, с единна система, като след изграждането му ще се забрани паркирането на тировете в града. „Фирмите от зона „Тегра“ са се свързали с Института за пътна безопасност, искаме и ние да получим резултатите и да въведем препоръките. Имаме още два варианта за спиране на тирове, но полицията каза, че няма достатъчно патрулки“, обясни още Пенчо Милков.

Exit mobile version