„Каритас“ Русе подкрепи близо 7000 души за последната една година

Близо 1000 души – деца и възрастни, са получатели на социалните услуги на Русенската католическа организация „Каритас“ през последната една година на територията на Северна България. Още близо 6000 бежанци от войната в Украйна усетиха реалните измерения на подкрепа, подадена ръка, шанс за ново начало. При стотици възрастни хора всеки ден освен храна за тялото, идва и храна за душата с топла дума и подкрепа.

Това са само част от човешките измерения в работата на „Каритас“ Русе, описани в Годишния доклад за 2022 година, който днес излезе от печат – в навечерието на общото събрание на организацията. Книжката от 52 страници се разпространява безплатно, електронното издание може да бъде открито и на сайта на организацията.

„Каритас“ Русе е една от най-старите неправителствени организации в България – основана през 1992 г., миналата година навърши 30 години. Десетки специалисти, социални работници и доброволци споделят ценностите на състрадание, милосърдие и благотворителност. Облекчават човешкото страдание. Подпомагат човешкото развитие и достойнство.

Днес „Каритас“ Русе е солиден доставчик на социални услуги, обърнат към най-уязвимите нуждаещи се хора. Работи в цяла Северна България – територията на Никополска католическа епархия, с центрове в Русе, Варна, Свищов, Плевен, Белене, Малчика и Бърдарски геран.

Децата в риск и деца и лица с увреждания са във фокуса на грижите, предоставяни в комплексите за социални услуги в Русе и Белене. С капацитет от няколко десетки места, те често привличат двойно повече потребители. Повече от 2000 души пък са намерили покрив над главата, помощ и опора в Приюта за бездомни в Русе за десет години, откакто отвори врати първата подобна институция в България. В Русе, Белене и село Бърдарски геран работят благотворителните инициативи за домашни грижи за възрастни хора и кухня на колела.

Вярна на принципите за солидарност, състрадание и подкрепа, „Каритас“ Русе се включи в процеса на подпомагане на бежанците от войната в Украйна от самото начало на вълната нуждаещи се, заляла България, Румъния и съседните страни. Хуманитарни центрове отвориха врати в Русе и Варна. И днес социалните работници на „Каритас“ оказват помощ за търсене на работа и контакти с институции, насърчават интеграцията, продължават да работят за преодоляването на предразсъдъци и стереотипи.

Exit mobile version