Кардиолозите: Не се страхувайте от зараза, търсете помощ за сърцето /ВИДЕО/

Близо три пъти са се увеличили случаите на инфаркти в Русенско. Според кардиолозите причината е, че пациентите не ходят на лекар от страх да не се заразят с коронавирус. В специализираната болница „Медика Кор“ ежедневно постъпват хора в тежко състояние, които не са потърсили навреме медицинска помощ.

Отделението на кардиологичната клиника в болница „Медика“ в Русе е пълно с пациенти, което е необичайно за това време на годината. Повечето са в тежко състояние и се налага по-продължително лечение.

„Доста по-късно започнаха да идват от началото на първите симптоми. Знаете, че колкото по-рано дойде пациентът, толкова по-голяма част от мускула на сърцето можем да запазим, толкова по-малка честота има на усложненията. Сега пациентите масово идват 12 часа след началото на инфаркта“, казва инвазивният кардиолог д-р Панайот Панайотов от „Медика Кор“.

Причината е страхът на хората от коронавируса. Медиците наблюдават отлив от пациенти както в болниците, така и при джипитата.

„Не ходят при личните си лекари, не ходят в спешното отделение от страх, че може да се инфектират, че може да имат контакт със заразноболни, и чакат до момента, когато нещата станат много сериозни“, коментира още д-р Панайот Панайотов.

Кардиолозите съветват пациентите да не се страхуват, а при първите симптоми – гръдна болка и задух, да потърсят медицинска помощ, за да не получат усложнения.

За да гарантират безопасността на пациенти и медици във връзка с епидемията от коронавирус, УМБАЛ „Медика“ е въвела система за стерилизация и на въздуха. Тя унищожава бактерии, вируси и микроби почти на 100 %.

„По серпентина минава въздухът, който се облъчва с ултравиолетовите лъчи и поради свойствата на тези лъчи да разрушават веригата на РНК, това е генетичният материал на вируса, действащ обеззаразяващо“, обяснява управителят на Лечебни заведения „Медика“ доц.д-р Кирил Панайотов.

Днес болницата получи и още едно дарение, предназначено специално за новата структура, в която ще се лекуват пациенти с КОВИД-19. Медиците вече ще разполагат със защитни облекла от най-висок клас, които са дарени от русенския депутат и областен координатор на ГЕРБ Пламен Нунев. Те са закупени с негови лични средства.

Помощта за болницата бе приета от завеждащия новата структура -пулмолога  доц. д-р Дора Маринова, която се присъедини към екипа на „Медика“ в началото на месец март. „Всяка помощ в насока предпазване на медиците, е от голямо значение“, заявиха от ръководството и екипа на УМБАЛ „Медика“.

Exit mobile version