Каракачанов: България не трябва да допуска нелегални мигранти с всички средства /ВИДЕО/

България не трябва да допуска влизането на нелегални мигранти у нас, за да предотврати инциденти и престъпления. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира в Русе последния случай, при който непълнолетно момиче бе изнасилено в София от двама афганистанци.

„Поредното престъпление, извършено от подобни хора, които са дошли нелегално в България и се налага ние да ги храним. Затова мисля, че това, което аз изразявам като позиция, е правилно. Да провеждаме политика, която да не допуска навлизането на подобни хора в България“, заяви Красимир Каракачанов.

Въпреки заплахите на Турция да пусне нелегалните мигранти към Европа, към момента няма заплаха от миграционен натиск към границата ни.

„Смятам, че в момента Турция няма да си позволи да използва този коз, защото повечето държави от Европейския съюз са по-благосклонни да правят компромис с политиката на Ердоган. Той няма да рискува да влезе в конфликти с ЕС. На него не му трябва още един конфликт. Защото ако ЕС наложи санкции, заедно с ограниченията, наложени от САЩ, това ще доведе до рухване на турската икономика“, каза Каракачанов.

Държавата обаче има готовност да реагира при евентуална опасност.

„Българският народ има една много мъдра приказка – вържи попа, да е мирно селото. Т.е. охранявай си границата, за да не си изненадан, когато се случи нещо. Ако се наложи, ние не трябва да имаме скрупули да използваме сила. Като казвам сила, нямам предвид огнестрелно оръжие, да бъдем ясни. Има достатъчно средства, вижте в Барселона какво се случва при демонстрациите – газ, водни струи“, заяви военният министър.

Според него границата се охранява много добре, с необходимото видеонаблюдение и сензори. При необходимост армията има готовност да се включи в помощ на Гранична полиция.

Каракачанов коментира, че за две години и половина в армията са се случили повече неща, отколкото за последните 25 години – по отношение на техника, на възнагражденията на военнослужещите, които са повишени на два пъти с по 10 процента, както и на увеличение на наличния състав.   Военнослужещите ще бъдат зарадвани с ново 10-процентно увеличение на възнагражденията, заложено в бюджета за 2020 г.

В Русе Красимир Каракачанов разгледа Летния театър към Военния клуб, който се ремонтира с 280 000 лева, отпуснати от Министерството на отбраната.

Exit mobile version