Кап.Каменов: Няма държавна политика за река Дунав от години /ВИДЕО/

Понеже нямаме държавна политика за река Дунава от години наред – без изключение, от всички правителства, затова се получават проблеми при ниско ниво в българския участък, коментира капитанът на круизен кораб Александър Каменов. Неговият кораб, който е много скъп и е само на 3,5 години, не може да пътува с туристи в момента и фирмата корабособственик търпи огромни загуби. И това важи за всички, които оперират по реката.

„Просто трябва каналите, които са неплавателни, да бъдат преградени, за да може водата, която се оттича по тях, да влезе в главния канал, където е и корабоплавателният път. Срамота е на Дунав, който е широк 1 км, да не можем да направим една полоса от 100 метра, достатъчно дълбока, за да може да минават кораби, които са само с 1,60-1,70 м газене. Това е срамота за пред всичките ни колеги от останалите крайдунавски държави“, казва кап.Каменов.

Другият проблем е, че реката не се командва и не се администрира от речни специалисти. „Винаги ни слагат един капитан от море, а морските специалисти, моето уважение към тях и към важността на морския транспорт, но те не са компетентни по речните въпроси. И сега в момента също е така. Морски специалисти администрират реката. А те не могат да вземат най-правилните решения. И основният проблем е, че за Дунава нищо не се прави. Ние го гледаме така, както го е гледал Христо Ботев от борда на легендарния „Радецки“, обяснява кап.Каменов.

Той критикува и Изпълнителната агенция за поддържане и проучване на река Дунав. Заради липса на средства се правят икономии, които са за сметка на сигурността на корабоплаването. И дава примери с шамандурите, които ограждат критичните участъци – те не светят, не са добре направени, в намалена видимост не се виждат, защото светлината не се отразява, а минава през тях.

„Всички капитани сме крайно разочаровани. Разбрах, че и чужди посланици се обаждали на транспортния министър, защото са засегнати интересите на много държави – това са 550 круизни кораба. От тях една трета да е трябвало да дойдат към Черно море и да не могат да минат, това са огромни загуби“, казва кап.Каменов..

Заради критичните участъци се събират до 60 кораба, които чакат да се драгира. Според кап.Каменов обаче новата техника на ИАППД, закупена с европейски средства за 23 млн.лв., няма да свърши работа. „Новият кораб се оказа, че е абсолютно ненужен, че дадохме 23 млн. за нищо, на вятъра, защото той е земснаряд и работи само при средни и дълбоки води. Той не може да работи на плитко. Средствата, спечелени по европейски проект, не са изразходени разумно.  И тук вече е и отговорността на ИАППД. Ние нямаме в момента кораби, с които да работим нормално. Румънците искат да поемат от нас това драгиране, защото общият Дунав е разделен на две – нашият участък е от Силистра до Никопол, а от Никопол до сръбско-българската граница, където свършва българският бряг, се обслужва от румънските служби. За разлика от нас, техният участък е много добре регулиран, с 90 процента светещи шамандури, те много повече се грижат за Дунава. Да не говоря и за Сърбия и за другите държави“, казва още кап.Александър Каменов.

Exit mobile version