„Каолин“ инвестира 9 млн.евро за европейска иновация в завода във Ветово /ВИДЕО/

Министърът на енергетиката Росен Христов откри днес модерна линия за преработка на каолин и нова ремонтна работилница в завода на „Каолин“ в град Ветово. Инвестицията е на стойност 9 млн. евро, , като за момента производствената линия е най-модерната в Европа.

„С моето присъствие искам да подчертая колко е важно да имаме в страната инвеститори от този клас. Това е добър пример как чуждестранен инвеститор, доволен от своето съществуване тук, инвестира в увеличаване на мощностите, включително във внедряване на най-модерни технологии, инвестира и в дуален център за обучение“, каза министър Христов.

Той обясни, че дружеството е инвестирало и в диверсификация на горивото. „Те имат възможност да заместят газа с алтернативни горива, което да осигурява непрекъснат процес на работа – това, което и други предприятия трябва да следват“, каза Христов.

Новото е, че за първи път се използва сгъстител тип ламелен за утаяване на каолиновата суспензия, като по този начин суровината се преработва оптимално и се пестят природни ресурси. Предвижда се следващата година да започне изграждането на втора такава линия отново в завода във Ветово.

Роберт Линдеманн-Берк – председател на Надзорния съвет на „Каолин“, заяви, че проектът е финализиран насред пандемията, което никак не е било лесно.

„Този проект е част от много подобрения, които бяха направени във фабриката във Ветово през последните години. На стотина метра от тук се строи и новият ни соларен парк. А в нашия център за дуално обучение вече повече от 100 ученици завършиха техническо образование през последните години“, каза Линдеманн-Берк.

Компанията, която е част от германски фамилен концерн, обезпечава пълна гама от индустриални минерали за производство на стъкло и керамика и е един от най-големите производители на шамот в Европа.

Exit mobile version