Кандидатите за съветници от „Български възход“ се ангажираха с училището в Бъзън

Кандидатите за  общински съветници от „Български възход“ “ за община Русе Иван Величков, Недко Карагьозов и Калина Тонева посетиха село Бъзън. Те се срещнаха и разговаряха с местните жители по проблемите в малките населени места, като специално внимание бе отделено на болната тема със сградата на бившето училище.“Направи ни силно впечатление облагородената централна част на селото.Но нямаше как да пропуснем разпадащата се сграда на училището точно там.

Докато непрекъснато сме свидетели как училищни сгради пустеят, защото няма ученици, то в русенското село Бъзън живеят достатъчно деца и ученици, за които обаче няма училище. Но не защото никога не е имало, а защото е затворено преди много години.

През 2008 г. построеното от местните хора ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ било продадено тихомълком без тяхното съгласие на частник за 57 000 лв., и то след направен ремонт. Оттогава децата на Бъзън пътуват всеки ден, за да учат в съседните селища.

В момента в селото живеят почти 1300 души, а децата са близо 120. Опитите да се възстанови училището започват преди 12 години, но досега резултат няма.

Това коментирахме с г-жа Василена Цанкова /кандидат за кмет на с. Бъзън/, като тя сподели за безкрайните опити и поети инициативи от нейна страна и екипа на кметството да си върнат училището.

Като част от бъдещия Общински съвет на община Русе заявихме, че ще подкрепим тази инициатива и ще бъдем активни по темата“, коментираха кандидатите за общински съветници от „Български възход“.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Exit mobile version