Как се гласува с машина за президент и за народни представители /ВИДЕО/

Видеоматериал обяснява на избирателите как практически се извършва гласуването с машина на изборите 2 в 1 – за президент и за народни представители. От ЦИК напомнят, че за първи път се провеждат подобен вид избори, и то с електронни устройства, и затова е добре хората да са запознати предварително как да упражнят своя вот.

В деня на изборите член на секционна избирателна комисия ще даде карта за гласуване на всеки гласоподавател. Тя трябва да бъде поставена нагоре с чипа в електронното устройство.

След това е необходимо да се направи избор за това в кои избори иска да участва лицето. След маркиране на съответните избори трябва да се натисне бутона „Потвърждавам“.

На втора страница отново има опция за потвърждаване на вече маркирания избор, както и възможността за промяна, като се върне на предишното меню с бутон „Връщане назад“. Ако потвърди и на тази страница своя избор, гласоподавателят вече не може да се върне към предишното меню.

След второто потвърждаване, ако човек е избрал да участва и в двата вота, то ще му се заради бюлетината за президент и вицепрезидент. Вляво на екрана е политическата сила или инициативния комитет, издигнал кандидатите, а отдясно са техните имена. По средата са номерата, изтеглени от Централната избирателна комисия.

Бюлетината се разлиства с бутоните „Следваща стр.“ и „Предишна стр.“ в долната част на екрана. Съществува и опцията „Не подкрепям никого“. След избора си за президент и вицепрезидент гласоподавателят може да премине към следващия вот с бутон „Към избори за НС“.

След натискането на този бутон се визуализира бюлетината за избор за народни представители. Ако обаче случайно човек е изпуснал и не е успял да направи избора си, но е натиснал бутона „Към избори за НС“, то на екрана ще се появи съобщение „Не сте направили своя избор. Изберете партия, коалиция, независими кандидати или „Не подкрепям никого“. Тогава е необходимо да се натисне бутона „Добре“ и да се направи съответния избор.

Едва след това може да се премине към гласуване за народни представители, в случай, че в началото човек е маркирал, че участва и в двата вота. Бюлетината за народни представители е в същия формат като бюлетините на предходните парламентарни избори. След маркирането на своя избор чрез натискане на бутона „Преглед“, гласоподавателят може да види направените от него избори. С бутона „Промени избора“ може да коригира своето гласуване, като ще бъде върнат на първата страница на бюлетината за президент и вицепрезидент.

Важно е да се знае че разписките, които излизат от машината, са две. Гласуващият трябва да изчака машината да ги разпечата и да ги отреже, а не да ги дърпа, защото машината може да блокира. Когато процесът по отпечатването приключи, това се оповестява от звуков сигнал. Двете разписки се пускат в непрозрачната кутия. Смарт картата също трябва да извадена и върната.

Демо симулаторът е достъпен тук: https://www.cik.bg/suemg_14.11.2021/.

 

Exit mobile version