Как да облекчим болките във врата?

Ежедневието не е милостиво към врата. Сигурно добре познавате това изтръпване, което получавате, когато поставите телефона между рамото и ухото си, или напрежението, което чувствате след продължителна работа на компютъра.

Болката във врата рядко започва за една нощ. Обикновено се развива с течение на времето. И може да бъде предизвикано от артрит, дегенеративно дисково заболяване или дискова херния на врата. Тя се засилва от лоша стойка, намалена мускулна сила, стрес и дори липса на сън.

Следните няколко съвета могат да ви помогнат да намерите облекчение на болката във врата:

Домашни средства за болки във врата

Въпреки че болката във врата може да възникне от наранявания или хронични заболявания, тя често е резултат от мускулно напрежение или отслабване. Години на лоша стойка могат да отслабят мускулите и ставите на врата ви, което води до хронична болка с течение на времето. В леки до умерени случаи домашните лекарства могат да помогнат.

Може би сте чували, че почивката е най-доброто средство за мускулни болки и скованост. Но при болка във врата движението всъщност може да помогне.

Упражнението подобрява притока на кръв към схванатите мускули и намалява възпалението. Просто се уверете, че избягвате резки движения или резки усукващи движения, които могат да увеличат или причинят болка във врата .

Използването на компреси с лед или нагревателни подложки може да помогне за бързо облекчаване на болката във врата. Ледът намалява възпалението, докато топлината отпуска схванатите мускули. За най-добри резултати можете да ги редувате за около 20 минути няколко пъти на ден.

Един от най-добрите начини за разхлабване на мускулите на врата е с лека топлина. Можете да увиете нагревателна подложка в кърпа и да я поставите на врата си. Или стойте под топъл душ за няколко минути, за да отпуснете стегнатите мускули на врата.

След като мускулите ви се загреят, направете си нежен масаж на врата или помолете партньорът ви да го направи. Масажът може да разхлаби мускулите допълнително. Уверете се, че насочвате масажните движения към сърцето, за да насърчите правилния кръвен поток.

Леките разтежения на шията може да се подобрят след около ден прием на болкоуспокояващи лекарства без рецепта. Нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС) като ибупрофен помагат за намаляване на възпалението и дискомфорта.

Обърнете внимание на това как държите главата си през целия ден, особено когато се взирате в екрана на компютъра си или гледате телефона си. Много хора накланят главата си надолу, което оказва допълнителен натиск върху мускулите на врата и дори може да доведе до повтарящо се стресово нараняване, наречено „ технологичен врат “.

Редовното разтягане може да помогне за освобождаване на напрежението в мускулите на врата. Особено ако прекарвате дълги часове на бюро, правете почивки на всеки един до два часа за няколко минути разтягания.

Упражнения за болка във врата

Няколко упражнения могат да ви помогнат да разтегнете мускулите на врата и да облекчите симптомите си:

Използвайте инверсна лежанка

Модерният уред за профилактика на костни и ставни заболявания може да ви помогне и при болките във врата. Уредът действа за разтягане на ставите и мускулите под въздействие на собственото тегло на вашето тяло.

Лежанката може да се превърне във вашия пръв помощник в сутрешната ви гимнастика. Трябва само да си я закупите и можете да я съхранявате в килера или в подходящ стенен шкаф. Така тя ще ви бъде винаги под ръка и няма да пречи, когато не се използва. Повече подробности за този иновативен уред можете да научите на сайта lejanki.bg.

 

По принцип болката във врата не е причина за безпокойство, но ако се появи с други, по-сериозни симптоми, като излъчваща болка, слабост или изтръпване на ръката или крака, не забравяйте да посетите Вашия лекар. Други ключови неща, които трябва да ви разтревожат, са треска или загуба на тегло, свързани с болка във врата или силна болка. Незабавно уведомете Вашия лекар за тези симптоми.

 Снимки: Pixabay и lejanki.bg

 

 

Exit mobile version