Как да накарате шефа си да ви се довери

Установяването на доверие между вас и шефа ви ще ви направи по-добър работник и вероятно ще ви се удаде възможността да поемете по-големи задачи.

Прегледайте заедно своята длъжностна характеристика

Може да превъзхождате личните си цели, но това няма да помогне, ако вие и вашият шеф определяте успеха по различен начин. Попитайте мениджъра си дали оправдавате неговите очаквания и какви са най-важните ви задачи. Разговаряйки, със сигурност ще намерите някои несъответствия. Можете да работите здраво и шефът ви да смята, че не си вършите работа, не защото не сте надеждни, а защото не сте наясно какво се очаква от вас. Поддържайте непрекъснат диалог, за да сте сигурни, че постигате всички цели, които ви поставя вашия шеф. Не е необходимо да правите подаръци от допълнителни часове работа. Просто трябва да вършите това, което се иска от вас.

Поставете си конкретни цели

Обсъдете целите с шефа си, за да знаете какви действия да предприемете.

Прегледайте решенията преди да поискате помощ

Няма нищо лошо в това да поискате помощ – добрият шеф ще бъде повече от щастлив да ви помогне, за да можете вие ​​и компанията да успеете. Но вместо просто да кажете, че не можете да се справите и да очаквате шефа ви да ви каже какво да правите, помислете върху  някои възможности и решения, към които сте се ориентирали преди да говорите. Така шефът ви ще види, че наистина сте разгледали алтернативите и имате нужда от съвет по кой път да поемете.

Признавайте грешките си

Съпротивлявайте се на желанието да прикривате грешките си и ги споделяйте пред шефа си, без да търсите извинения или да се опитвате да прехвърлите вината на някой друг. Хвърлянето на вина върху подчинените или други хора в екипа за грешката е загуба на време и енергия и разрушава доверието и морала.

Не повтаряйте грешки

Никой шеф няма да очаква да бъдеш перфектен. Ключът е да не повтаряте една и съща грешка.

Поемайте задачи, с които не сте успели да се справите преди

Дори и да сте допускали грешки в подобен проект в миналото, продължете да поемате трудни задачи. Учете се от неуспеха си и удовлетворете желанието си да подобрите уменията си, за да опитате отново.

Научете се да говорите езика на шефа си

Гледайте и слушайте за нещата, които са важни за този човек. Не променяйте това, което казвате, просто го казвайте по начин, който би бил смислен за него. Това може да накара всеки да ви се довери .

Бъдете добър слушател

Осъществяването на контакт с очите, когато разговаряте с шефа си, показва, че слушате, така че се съпротивлявайте на изкушението да поглеждате към телефона си. Изключете го и го поставете в средата на масата. Дори не се разсейвайте. Накарайте шефа си да мисли, че е единственият човек в стаята. Разберете как да използвате езика на тялото, за да изградите доверие.

Спечелете останалата част от екипа на ваша страна

Получаването на подкрепа от вашите колеги, преди да предложите нещо на шефа си, ще ви помогне да бъдете изслушани. Шефът ви ще знае, че не сте единствения човек, който смята, че една идея ще успее, и можете да получите помощ за справяне с потенциални проблеми.

Разтоварете се от стреса

Споделянето на чувства може да изглежда твърде лично за офиса, но обръщането на внимание на емоциите на шефа ви може да засили връзката ви. Ние се доверяваме на хора, с които се чувстваме емоционално свързани. Ако шефът ви изглежда особено зает или дистанциран, попитайте има ли нещо, което можете да направите, за да премахнете стреса.

Работата в екип в една компания винаги дава отлични резултати. Никой няма полза от изнервяща обстановка и интриги. Спокойната и конструктивна работа се адмирира винаги от ръководството.

Exit mobile version