Какво се случва със сръбските баржи с горящи въглища в река Дунав?

Какво се случва с трите сръбски баржи, в които има горящи въглища – това е въпросът, който вълнува русенци пореден ден. Въпреки че това става на румънска територия, задимяването и миризмата тормозят жителите на Русе и хората настояват за реакция от българска страна.

До момента се знае единствено, че баржите се намират в близост до Гюргево, кметът на Русе Пенчо Милков настоява те да бъдат преместени, а председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев е провел разговори с митническите служби в Русе за съдействие. Екоминистърът Борислав Сандов е поискал от румънския си колега да се предприемат действия, областният управител Анатоли Станев огледа на място обстановката, а РИОСВ-Русе следят дали има превишение на нормите. От Морска администрация до момента няма никаква информация.

За реалните действия обаче всички институции, които имат отношение по въпроса – основно държавни, мълчат. Затова Русе Медиа се опита да научи повече по неофициален път.

Първоначално във вчерашния ден вариантът е бил баржите да отпътуват към пристанището в Силистра, където въглищата да бъдат претоварвани и гасени. Взето е било разрешение и от Агенция „Митници“ да се извърши дадената операция на българския бряг, тъй като става въпрос за товар извън ЕС, който подлежи на митнически контрол.

Днес има развитие на ситуацията, като вече е намерена възможност това да се случи в Русе. Както е известно, конвоят се състои от четири шлепа, от които три са натоварени с въглища. Митница Русе се е ангажирала да разреши разтоварване без такса на арматурното желязо, което е превозвано от четвъртия шлеп. За претоварването на горящите въглища ще се използва плаващ кран от Румъния, като към момента не е ясно защо не се ползва крана „Титан“ на ИАППД. Идеята е шлепът, от който се разтовари желязото, впоследствие да поеме част от въглищата. При благоприятни условия операцията би могла да започне още днес. Принципно тези дейности трябва да се извършат на румънска територия, тъй като съдовете са близо до Гюргево, но поради ниското ниво България и институциите съдействат да се реши проблемът тук.

От своя страна румънската агенция Аджерпрес разпространи информацията, която е дадена от румънските власти. Според нея три сръбски баржи, превозващи 3600 тона въглища от пристанище Констанца за Белград, са спрели на 496-и речен километър близо до пристанище Гюргево от над две седмици и не могат да продължат поради ниското ниво на река Дунав. На едната от баржите е възникнал пожар, който към момента се е разпространил върху втората и има опасност да обхване товара и на третата баржа.

„Инспекторатът за извънредни ситуации в Гюргево уточни днес, че на 3 юли пожарната служба е получила на спешния телефон 112 сигнал за пожар в товара на баржа, превозваща въглища. Обаждането е постъпило от персонала на тласкача. След интервенцията баржата, заедно с други два подобни плавателни съда, принадлежащи към същия конвой, е продължила пътуването си до крайната дестинация Белград, но поради ниското ниво на реката е спряла и не може да продължи. С оглед на естеството на товара и поради високите температури въглищата се самозапалват, като горят в тлееща фаза без пламък, уточнява Инспекторатът за извънредни ситуации в Гюргево.

Ръководството на инспектората е провело разговори с представителя на транспортната компания за начина на гасене на товара, а именно чрез наводняване, което би довело както до разграждане на товара, така и до възможността баржите да потънат и да се стигне до огромно замърсяване на река Дунав.

От 3 юли трите въглищни баржи са разположени в международни води близо до пристанището на Гюргево, на 496-и речен километър, а тлеещият пожар, който първоначално е възникнал на едната баржа, се е разпространил върху втората баржа и има вероятност да обхване товара на третата баржа.

Според Инспектората за извънредни ситуации възможно решение на проблема е да се разтовари съдържанието на баржите, да се потуши тлеещия пожар и въглищата (1200 тона във всяка баржа) да се преместят на четири баржи, за да се намали товарът. За извършването на тази маневра е необходимо използването на плаващ кран и в момента се водят разговори с българските партньори за разрешаване на ситуацията във възможно най-кратък срок.

Представители на Инспектората за извънредни ситуации в Гюргево заявиха, че тази ситуация не застрашава членовете на екипажа, а пожарникарите изпълняват задачи по наблюдение и са готови да окажат подкрепа по всяко време, ако ситуацията го налага“, пише Аджарпрес.

Exit mobile version