Какво се случва със златото и среброто и какви са прогнозите на специалистите?

Разберете какви са прогнозите на специалистите за цената на благородните метали и дали си заслужава да инвестирате в тях

2020 г. се оказа рекордна година за цената на златото – година, която за съжаление ще влезе в глобалната история с избухването на Коронавируса и всички последици от него. Стойностите на среброто също се покачиха, като прогнозите на специалистите са, че благородните метали ще запазят стабилността си и през следващите месеци.  Въпреки това скоростта, с която Коронавирусът е променил перспективите за световната икономика, е доказателство за това колко трудно може да бъде прогнозирането.

Тъй като Пандемията далеч не е приключила и ваксинацията е все още в начален етап, вирусът вероятно ще продължи да има пряко въздействие върху световната икономика и ще отнеме време докато се възстановят щетите, които причинява.

Разберете какви са очакванията за цените на среброто и златото през 2021г. и дали си заслужава да инвестирате в тях.

Златото с рекордни стойности през изминалата година

Както повечето специалисти прогнозираха, 2020 г. се оказа рекордна година за цената на златото, като през август отчете най-високите си стойности за всички времена от 2089 долара за унция. Въпреки че стойностите леко намаляха, тъй като оптимизмът покрай ваксинацията увеличи надеждата за края на Пандемията, златото приключи 2020 г. с цена малко под 2000 долара.

Не е изненадващо, че Коронавирусът и произтичащите от него икономически затруднения ще бъдат основен двигател за цената на златото и през 2021 г. Светът е в очакване на най-лошата рецесия след Втората световна война.

 Много инвеститори вече се насочиха към жълтия благороден метал, за да защитят богатството си от рекордно ниските лихви, приети от банките и очакваната инфлация. Дори при възстановяване и постигане на „новото нормално“, огромните количества държавни заеми и новите програми за количествено облекчаване ще определят златото като популярен избор за диверсификация във всяко портфолио. По този начин цените ще се поддържат високи.

Цена на златото за 2021г

Тъй като цената на златото се очаква да бъде зависима от стойностите на долара през тази година, прогнозите за 2021 г. са да има допълнителни печалби и да се поставят нови рекорди.

Оптимизмът покрай ваксините и високите стойности на фондовите пазари доведоха до спад на цената на златото от максимумите, наблюдавани по-рано през годината. Продължаващите икономически щети и мерките, необходими за борбата с тях, най-вероятно ще спомогнат за високите цени на златото и през 2021 г.

През февруари прогнозите до голяма степен се разделиха на две основни твърдения: цените ще останат около сегашните нива и цените ще претърпят още 20% ръст през годината.

Все пак повечето експерти и организации предпочитат прогнозата за 2300 долара за унция и потенциално по-високи цени. Metals Focus, GoldmanSachs, Citibank, Commerzbank и Zero Hedge сочат още една година на последователни печалби за златото. Тези анализатори смятат, че икономическото възстановяване и стимулиране ще доведат до увеличаване на инфлацията през 2021 г. и ще тласнат златото до нови рекордни стойности за всички времена – от около 2300 долара за унция.

2020 г. се оказа година на безпрецедентна несигурност, а 2021 г. все още има други неизвестни, които биха могли да осигурят подкрепа за цените на златото.

Как се представиха златото и среброто през изминалата година – съпоставка?

Среброто почти утрои цената си в рамките на няколко месеца, като се покачи от над 10 до 30 долара, докато златото направи някои рекордни максимуми, изкачвайки се над 2000 долара.

Златото загуби повече от 300 долара, падайки отново под 2000 долара в края на годината, докато среброто варира в диапазон, приблизително между 22 и 30 долара. И така, среброто се представи много по-добре от златото през това време, като съотношението злато/сребро намалява от средата на март нататък. Като цяло среброто завърши годината с прилични печалби.

Прогнози за стойностите на среброто за 2021г.

 Очаква се търсенето на сребро да нарасне с 11% през тази година, поради силното увеличение на инвестициите в индустриално и физическо сребро, според индустриалния орган The Silver Institute.

 Анализаторите твърдят, че прогнозите за търсенето на сребро са позитивни, като общата глобална прогноза е за постигане на осемгодишен връх през 2021 г. от 1,025 милиарда унции. По този начин могат да се възстановят всички загуби, понесени през 2020 г. Това са очакваните печалби от най-критичните индустриални сектори, физическите инвестиции и изработката на бижута и сребърни изделия.

 The Silver Institute разкри, че средната годишна цена на среброто е нараснала от 16,19 долара за унция през 2019 г. до 20,52 долара за унция миналата година и че тази година тази цена може да нарасне с 46% до седемгодишен връх от 30,00 долара за унция. Като се има предвид по-малкия пазар на сребро и повишената нестабилност на цените, която това може да генерира, очакванията са среброто да превъзхожда златото през тази година.

 На фона на подобряването на макроикономическия фон се очаква основните сегменти на търсенето на сребро да се повишат. Основно това са индустриални и физически инвестиции в сребро, като се прогнозира търсенето на сребро да нарасне глобално.

Ако обаче глобалното икономическо възстановяване от Пандемията се окаже много по-бавно от очакваното, това може да се отрази на цените на базовите метали. Това от своя страна може да насърчи инвеститорите да намалят инвестициите си в сребро.

Както всичко останало и цените на златото и среброто са тясно зависими от последиците от кризата и от това как светът ще се възстанови от тях. Въпреки всичко инвестирането в благородни метали се оказва една от стабилните възможности на фона на всеобщата икономическа несигурност.

Статията е подготвена от финансовият екип на Кеш Кредит

Кеш Кредит офис Русе

гр. Русе, ул. „Борисова“ 27

0800 200 88

Exit mobile version