Какво е коучинг и в какви ситуации помага

В древността заможните семейства предпочитали да пътуват придружени от водач, който бил с всеки в каретата и посочвал маршрута. Точно тази опция най-ясно отразява концепцията за коучинг.

Това е поведението, което трябва да следва един опитен треньор. Справя се, но без излишна агресия. Основната задача е да бъдете близо до ученика и да го насочите по правилния път към целта, при достигането на която ще се разкрие вътрешният потенциал.

В повечето случаи коучинг се изисква за хора, които не могат да намерят изход от трудна ситуация. Понякога дори не осъзнават същността на възникналия проблем, а само изпитват явно недоволство от живота и желание за радикална промяна.

Мнозина ще кажат, че това е учител или треньор. Разбира се, има доза истина в това. Коучът е специалист, който помага на своя клиент да постигне целите си.

Основната същност на коучинга е да активира в човек онези умения, които са развити в него в по-голяма степен. Благодарение на компетентен треньор, такива умения се разкриват и разбират по време на сесията.

Каква е разликата между обучение и коучинг?

Много хора не виждат ясна разлика между тези понятия. Дори самите треньори не винаги могат да дадат конструктивен отговор на този въпрос. Нека се опитаме да разберем тези понятия на примера на стандартни ситуации.

Ако попитате един коуч как се различава от треньора, можете да чуете най-честия отговор. Той ще ви разкаже много истории, при които опитни треньори помогнат на клиента да намери отговора на различни житейски въпроси, в резултат на което последният постига целите си.

Въпреки това не получихме ясно обяснение относно разликата между понятията. На практика всичко е малко по-просто.

В повечето случаи треньорът е човек, който провежда групови занимания. От своя страна треньорът практикува в индивидуални курсове.

Но има ситуации, когато треньорът преминава към индивидуален подход, а треньорът – към групов вариант на преподаване. Именно това обстоятелство предизвиква объркване между понятията.

С други думи, ако специалист практикува индивидуални уроци, тогава най-вероятно той е треньор.

Коучингът е обучeние, в който специалист помага на клиент да постигне цел. През това време клиентът се опитва да намери отговори на въпроси в себе си, актуализира собствените си умения и способности. С правилната работа на треньора човек постига своите професионални и житейски цели.

Коучинг и психология

Коучингът в психологията е доста нова посока. Практиката на психологическото консултиране е фокусирана върху подходящи психотехнологии, които помагат за постигане на вашите цели.

Но в същото време коучингът не е просто консултиране. Специалистът не налага тактика на поведение на клиента. Коучът създава такива условия, при които клиентът самостоятелно осъзнава следващите стъпки и начините за постигане на житейските цели. Ученикът сам трябва да направи правилния избор.

Характерните черти на психологическия коучинг

Опитен коуч е в състояние да обучи клиента за постигане на целите с помощта на оптимални технологии. В този случай процесът няма да отнеме много време.

Специалистите от този профил помагат на клиента да постигне целта с минимални усилия.

Коучингът се основава на психологията на оптимизма и фокуса върху успеха.

Коучът се опитва да предаде на човек, че той не е просто празен съд. Всеки човек е цял свят със собствен потенциал. Но понякога този свят е затворен за реалния живот. Коучът помага на този вътрешен свят да се отвори и да реализира целия скрит потенциал. Тази способност вече ни е присъща, просто трябва ненатрапчиво да напомним на човек за това.

В процеса на занятията се създава атмосфера на съвместно творчество. И двете страни трябва да участват активно в обучението, само така може да се постигне резултатът.

Коучът трябва активно да следва хобитата на обучаемия и да задава въпроси, които ще помогнат на клиента сам да открие своя потенциал. От своя страна, клиентът не трябва да се страхува от творческо търсене и приемане на нови решения, които са насочени към постигане на поставените цели.

Коучът помага на клиента да получи удовлетворение от успеха и постиженията. С други думи, изпълва човек с жизнена енергия.

 

Exit mobile version