Какви шансове имат четирите български отбора в Европа?

Последната седмица на юли и първата на август ще бъдат най-интензивните с българско участие в евротурнирите. В рамките десетина дни четири наши отбора ще играят в надпреварите под егидата на УЕФА, като е твърде вероятно това да е и единственият кръг, в който всичките ни евробойци да бъдат на линия. Лудогорец продължава участието си в Шампионската лига, докато ЦСКА София, ЦСКА 1948 и Левски ще стартират участието си в Лигата на конференциите. От 7Sport.net уточняват, че разградчани ще продължат да играят на международната сцена, дори да отпаднат от Олимпия Любляна. Останалите ни отбори обаче нямат право на грешка.

Да започнем с носителя на титлата. Лудогорец беше на ръба на ранно и доста неприятно отпадане от косовския Балкани. След загуба с 0:2 в първия мач “орлите” бяха изправени на ръба, но успяха да се справят с напрежението и спечелиха реванша с 4:0. Това ги прати във втория кръг на квалификациите в ШЛ, а името на съперника звучи по-сериозно. Олимпия Любляна има своето място и в българския футболен фолклор (въпреки че дефакто става дума вече за друг клуб), но това не е от значение в момента. Словенският тим записа две победи с по 2:1 срещу латвийския Валмиера, като и за момент нямаше притеснение, че може да бъдат изхвърлени още на старта, както беше при Лудогорец. Олимпия ще бъде по-сериозно изпитание, но поне според коефициентите на водещите букмейкъри българският шампион би трябвало да е фаворит.

Две румънски изпитания в Лигата на конференциите

Три български отбора стартират участието си в Лигата на конференциите в последната седмица на юли. А два от тях се изправят срещу румънски противници. Вицешампионът ЦСКА ще срещне носителя на националната купа на северната ни съседка – Сепси. Бронзовият медалист ЦСКА 1948 пък се изправя срещу ФКСБ – по ирония на съдбата това е една от актуалните версии на гранда Стяуа Букурещ, при който също като при софийските “червени” се получи разцепление. Но няма да се спираме върху този казус, който е твърде сложен и от двете страни на Дунава, а ще се насочим към чисто футболните аспекти.

Преди първите мачове от двойния българо-румънски дуел изглежда, че има ясно изразени фаворити. В спора между ЦСКА София и Сепси това е вицешампионът в нашето първенство. Според букмейкърите в двойката ЦСКА 1948 – ФКСБ обаче по-големи шансове да продължи напред има отборът от Букурещ. Но нищо чудно и двата български отбора да продължат напред.

Какво можем да очакваме от Левски?

Като че ли най-неясна и несигурна е ситуацията при четвъртия ни представител в Европа. Процесите на противопоставяне на “Герена” и острото противопоставяне срещу мажоритартния акционер Наско Сираков от страна на част от привържениците на Левски наистина прави взривоопасна обстановката на и около стадион “Георги Аспарухов”. Иначе препятствието пред “сините” на пръв поглед не изглежда чак толкова сериозно – македонският Шкупи не е име, което притеснява сериозните клубове. Но въпросът е дали Левски в момента е стабилен тим, който може да играе със самочувствие. А и отборът от Скопие показа амбиция, като още при старта си в Европа разгроми с 5:0 като гост литовския Хегелман. Още преди реванша, завършил без голове, всичко беше решено в полза на съседите от Северна Македония.

И все пак отборът не е много по-различен като състав от този, който елиминира ПАОК преди една година. Е, друг е човекът на скамейката – още преди няколко месеца любимецът на публиката Станимир Стоилов напусна, изразявайки несъгласие с управлението на клуба (а това засили атаките срещу Сираков). Новият наставник Николай Костов не потегли добре и мачовете срещу Шкупи ще бъдат решаващи за това дали изобщо ще бъде приет на “Герена”.

Възможно ли е и четирите български отбора да преодолеят съперниците си и да продължат напред? Такъв сценарий като че ли звучи твърде оптимистично, но все пак не е нереалистичен. Остава да видим дали тези две седмици ще бъдат единствените с пълно българско участие в Европа.

 

Exit mobile version