Казусът с директора на ОУ „Иван Вазов“ в Русе стигна до парламента

Директорът на ОУ „Иван Вазов“ в Русе Теодора Йорданова не може да бъде уволнена тъй като е секретар на общинския координационен съвет на независимия учителски синдикат към КНСБ в Община Русе. Това стана ясно от отговора на образователния министър на въпрос, зададен от народния представител от „БСП за България“ Ирена Анастасова.

„Към мен се обърнаха трима учители от ОУ „Ван Вазов“, които ме запознаха с условията, в които са принудени да работят, стресът който преживяват ежедневно, налаганите им дисциплинарни наказания, публично злепоставяне, личностна дискредитация и уронване на авторитета им – заличаване на стенопис, изработен от учителя по ИИ, смяна на предназначението на оборудвани кабинети по ИИ и по музика, отстраняване от работа на заместник-директор, дръзнал да изкаже професионално мнение, различно от това на директора на ОУ „Иван Вазов“ в Русе  – г-жа Теодора Йорданова“, Ирена Анастасова в Народното събрание.

Тежките проблеми в управлението на училището са довели до реакция във вид на множество жалби и сигнали, последвани от проверки, извършени от РУО и от МОН.

„За периода от 2019-а до 2021- а са констатирани десетки нарушения, но поради заемната от нея длъжност са наложени само дисциплинарни наказания и предупреждения за уволнение вместо уволнение.“ Това обясни образователният министър акад. Николай Денков в отговор  относно извършените проверки в училището в Русе.

Той разясни, че за предходните три години от РУО са извършени 31 проверки, в хода на които са установени множествено нарушения на закона, Кодекса на труда и държавните образователни стандарти в системата на предучилищното и училищното образование. В следствие на проверките са издадени 18 заповеди със задължителни предписания от началника на РУО Русе, които не са са обжалвани от директора на училището и са влезли в сила.

„В допълнение на г-жа Теодора Йорданова са наложени общо 5 дисциплинарни наказания и предупреждения за уволнение със заповеди на началника на РУО от 21.07.2019-а, 10.08.2020, 1.03.2021, 10.05.2021-а и 22.11.2021-а. Едното наложено наказание не обжалвано, а по останалите четири има висящи дела“, обясни акад. Денков. Той допълни, че от РУО са искали от синдиката предварително съгласие за прекратяване на трудовите правоотношения с Йорданова, но получават отказа от председателя на синдиката. Поради тази причина съда би отменил всяка една заповед за уволнение. „Единствената пречка пред уволнението на директора е изискването на Кодекса на труда, с което ние трябва да се съобразим. Ще направя последен опит за разговор с председателя на синдиката в опит да приключи тази сага, защото тя вреди на авторитета на българското училище“, заяви министърът.

„Инспекцията на труда в Русе, общината Русе и експерти от МОН също са правили три проверки по сигнали за изразходването на средства по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Юли 2021- а експертите на МОН са констатирали несъобразни действия при изпълнение на дейности по проект „Квалификация на педагогически специалисти“ и РУО Русе сезира Окръжна прокуратура Русе и се провежда досъдебно производство“, обясни акад. Денков. Той допълни, че МОН ще направи още една проверка на директорката.

Exit mobile version