Кабинет по руски език и обмен на студенти обсъди руският посланик в Русе

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова пристигна на първото си посещение в Русе, откакто е започнал мандатът й в България на 15 януари 2021 г. Тя се срещна с кмета Пенчо Милков и с областния управител Борислав Българинов.

В разговорите си с руския посланик кметът е предложил да бъде направен кабинет по руски език СУЕЕ „Константин-Кирил Философ“ в Русе. „Русе има традиции в изучаването на руския език и култура и тук руската общност е изключително активна. Желанието ми е да затвърдим работата в образователната и културната сфера“, е заявил Пенчо Милков. Според посланик Митрофанова подобна зала може да бъде създадена и в Русенския университет.

На срещата с областния управител е коментирана идеята за обмен на студенти между двете държави, както и да се популяризира възможността сред българите за обучение в престижни руски университети. Обмисля се обмисля възобновяване на сътрудничеството между област Русе и Волгоградска област, а също и Нижегородска област. Приоритетно ще се работи в сферата на младежките дейности и спорта, а също така и за насърчаване на иновациите предимно в инженерните науки.

И в двете си срещи посланикът е изразила желанието си за развитие на бизнес отношенията между Русе и Русия. Говорено е да бъде организиран инвеститорски форум, с чиято помощ към региона да бъдат привлечени руски предприемачи, както и за създаване на смесени българо-руски предприятия, залегнала в споразумение още от преди повече от 25 години.

Exit mobile version