Кабинетът „Петков“ падна, какво следва оттук нататък

Вотът на недоверие срещу правителството на Кирил Петков мина гласуването. „За“ гласуваха 123 народни представители, а 116 – „против“. Нямаше въздържали се. Радаман Аталай от ДПС обясни от трибуната, че не е гласувал против, въпреки данните от системата. При първото гласуване действително „за“ бяха 124, а „против“ – 115, но след поисканото прегласуване резултатът бе 123:116. В залата бяха 239 депутати, като отсъстваше само един от „Възраждане“ по здравословни причини.

Вотът на недоверие беше внесен от ГЕРБ-СДС заради несъгласие с икономическата политика на кабинета.

„За мен беше чест да водя правителство, свалено от Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова“, каза премиерът Кирил Петков от парламентарната трибуна, след като вотът на недоверие мина в зала.

„Това, което те не разбраха е, че не могат да спечелят така българския народ. Ние ще продължим в тази битка и един ден ще имаме България без задкулисие, без мафия. Една нормална, успешна държава. Благодаря ви“, каза Петков.

При обясненията на отрицателен вот от страна на Искрен Митев от ПП депутатите от ДПС и „Възраждане“ напуснаха залата, а когато след това председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова излезе за декларация, свързана със Северна Македония, кабинетът в оставка заедно с депутатите от ПП и „БСП за България“ напуснаха на свой ред залата.

Какво следва?

Сега предстои правителството да подаде оставка. Президентът трябва да започне консултации с партиите в Народното събрание. Следва връчване на първия проучвателен мандат на най-голямата политическа сила – „Продължаваме Промяната”. Те имат 7 дни да съберат мнозинство.

Ако мандатът бъде върнат, държавният глава отново няма определен ограничаващ срок за консултациите. Втората партия, която ще получи мандат – в случая ГЕРБ, също ще има 7 дни. Ако и те го върнат, Радев вече ще разполага със 7 дни, за да избере третата партия, която да опита да състави кабинет.

При изчерпване на възможностите, следва назначаване на служебно правителство. Дотогава управлява правителството в оставка. Предвид процедурите, експерти изчисляват, че предсрочни избори могат да се проведат най-рано през август, но заради сезона на отпуските се очаква вотът да бъде насрочен за септември или октомври.

Exit mobile version