И русенци празнуваха Деня на краля в Нидерландия

Нидерландия отбеляза пищно Деня на краля за първи път след две години пандемия. В забавленията и събитията в цялата страна се включиха и русенци, които живеят в Ниската земя.

Денят на краля е празник, който се отбелязва на 27 април вече шеста година. Това е рожденият ден на крал Вилем-Александър и е национален празник за Нидерландия. До 2014 г. се наричаше Денят на кралицата, тъй като на трона бе кралица Беатрикс и се отбелязваше на 30 април. Той е съпроводен с паради, фестивали и концерти, като всяка година монархът избира град, който да посети на тази дата.Тази година семейството на крал Вилем-Александър празнува в Маастрихт.

В Грьонинген жителите на града изпълниха площадите, където имаше сцени и традиционните бит пазари. Сергиите с най-различни стоки се радват на огромен интерес, тъй като само на този ден всеки има право да продава там, а приходите са необлагаеми. Движението за градския транспорт в централната част бе спряно заради големия поток от пешеходци.

Много от нидерландците се обличат в оранжево -цвета на кралската династия Ораниен-Насау, и си правят пикници в парковете. Заведенията пък са пълни с хора, излезли да празнуват и да пият по бира с приятели.

Exit mobile version