Искрен Веселинов: Първа копка на Русе-Велико Търново до декември 2020-а /ВИДЕО/

Първата копка на новата магистрала Русе-Велико Търново се очаква да бъде направена най-късно до декември 2020 г., съобщи председателят на парламентарната комисия по регионална политика и депутат от Обединени патриоти Искрен Веселинов. Проблемът с финансирането, който стоеше преди месец, вече има своето решение след срещи в регионалното министерство и АПИ.

Проектната готовност за първите два участъка – Русе-Бяла и обхода на Бяла до Полски Тръмбеш, е на 90 процента. Изоставане с около 3 месеца има само за третия участък.

„МРРБ искаше финансирането да се осъществи с евросредства от следващия програмен период и затова се получи забавяне. Вече се уточни, че няма да се чака отварянето на новата оперативна програма „Транспорт“. Първоначално авансите ще бъдат като бюджетно финансиране, а с отложеното плащане, което законът позволява, ще се изтеглят основните средства от ОП „Транспорт“, обясни Веселинов.

Лично зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков се е ангажирал с проекта за магистралата Русе-Велико Търново. До няколко месеца ще бъдат обявени конкурсите, а първата копка ще е тази година, след като бъдат завършени процедурите и подписани договорите.

Exit mobile version