Интермодален терминал и укрепване на Централна жп гара в Русе готвят от НКЖИ /ВИДЕО/

Интермодален терминал ще бъде изграден в Русе до края на 2025 г. на стойност близо 52 млн.лв. Целта е намаляването на шума и замърсяването, чрез пренасочване на товари от автомобилния към железопътния транспорт, съобщиха на пресконференция в Русе от НКЖИ.

Предвижда се догодина да се подпише договорът за строителство, като вече е избрано местоположението на бъдещия терминал – на юг от Индустриалния парк и на север от гара Разпределителна. Направени са предпроектни проучвания, оценки по отношение на околната среда и отчуждителни процедури. Чрез него ще има бързо преминаване от автомобилен към жп транспорт и значително увеличаване на товарните превози, като ще се избегнат и задръстванията по шосе през ГКПП „Дунав мост“. „Отварят се много икономически възможности, които ще са от полза за русенци, ще се открият много нови работни места. Несъмнено един такъв проект би бил полезен за гарда. Тук ще се съсредоточи бизнес“, каза зам.областният управител Людмил Христов.

Предварителните проучвания сочат, че на терминала ще могат да се обработват над 60 000 контейнера годишно, а до 2045 г. капацитетът на съоръжението ще може да се удвои. Терминалът ще разполага с товаро-разтоварна зона и административна сграда. Той ще бъде отдаден на концесия по подобие на Пловдивския терминал.

НКЖИ ще направят и рехабилитацията на спирка Товарна гара, като предстои стартиране на процедура за строителство. Предвижда се да се изградят два перона от двете страни на жп линията с навеси и модерно осветление. Ще има достъпен маршрут за хора с намалена подвижност. Очаква се рехабилитацията да е готова през 2023 г.

По програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния се предвижда реконструкция на Централната жп гара чрез укрепване на земната основа и изпълнение на дренажи, така че да се избегне нейното наводняване. Ще бъде осигурен достъп и за инвалиди, като пероните и подлезът ще бъдат ремонтирани. Всички ремонтни дейности по централната гара би трябвало завършат до 2027 г.

Паралелно ще се извършва ремонт, възстановяване и модернизация на тяговите подстанции – Варна и Разград, както и изграждането на нова в Русе, заедно с въвеждането на система за телеуправление и телесигнализация – SCADA.

Exit mobile version