Инспекцията по труда и ДАИ правят съвместни проверки край Русе с румънците

В рамките на Седмица на действието на Европейския орган по труда -10 – 16 октомври 2022 г.,Инспекцията по труда (ИА ГИТ) и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИА АА) организират съвместни проверки с румънските си колеги в района на гр. Русе, реализирани с подкрепата на Европейския орган по труда, съобщиха от ГИТ.

Инициативите, които ще бъдат проведени през периода, са насочени към спазване на законовите изисквания в транспорта и споделяне на добри практики между контролните органи по прилагане правилата на Пакет „Мобилност“ на ЕС.

През Седмицата на действието ще стартира и информационната кампания на Европейския орган по труда „Пътят към справедлив транспорт“. Тя е насочена към повишаване информираността на водачите и операторите относно техните права и задължения на пътя при превози на товари и пътници. Като партньор в кампанията България ще се включи с инициативи, организирани съвместно от ИА ГИТ и ИА АА, допълват от ГИТ.

Ключови елементи в законодателството от пакета „Мобилност“ се разглеждат в информационна брошура, свързана с правилата за времето за шофиране и почивка. Посочени са всекидневните, седмичните и двуседмичните правила за времето за шофиране и правилата относно почивките. Обърнато е специално внимание, че водачът на превозното средство не може да използва редовната си седмична почивка в него. Работодателят е длъжен да поеме разходите за настаняване с подходящи условия за пълноценен сън.

Информация, която помага на шофьорите да разберат кога са командировани и кога не, както и какви са трудовите възнаграждения, които се дължат от работодателя е предоставена в брошура „Командировани шофьори – права и задължения, които трябва да знаем“. От нея шофьорите могат да научат също и какви документи следва да имат в случай на пътна проверка от контролни органи.

 

Exit mobile version