Иновативните автомобили на РУ впечатляват с уникален дизайн и технологии /ВИДЕО/

Изключително впечатляващо представяне направиха двата отбора, с които Русенският университет се включи в Shell Eco Marathon 2019 в Лондон. Преподаватели и студенти показаха автомобили с уникален дизайн и развити технологии, които са предизвикали огромен интерес сред останалите участници. Отборът „HydRU Racing Team“, воден от доц.Иван Белоев, се представи за трети път в състезанието и затвърди миналогодишното си 5-о място в категорията за градски автомобил, задвижван с водородна клетка. Отбор „Автомобилист“, воден от доц.Симеон Илиев, участва за шести път в категорията за прототип с електрическа батерия, където зае 15-о място.

Тази година в Shell Eco Marathon 2019 са се включили над 1500 студенти от инженерни специалности, със 140 автомобила, от 28 страни. „Представянето ни е много силно, двата автомобила впечатляват с дизайна си и показват силата на екипите. В разработките участват студенти от различни специалности, които предлагат различни технологични решения на задачата да се измине най-голямо разстояние с най-малко енергия. Мотивацията на всички е огромна и това ни радва“, сподели ректорът на Русенския университет проф.Христо Белоев.

Доц. Симеон Илиев разказа, че електромобилът им е с уникален дизайн, а изчисленията за намаляване на загубите при аеродинамиката са направени с виртуален тунел – както го правят във Формула 1. Колата и системите й са били напълно обновени, направено е ново окачване за регулиране спрямо пистата, а теглото е намалено с 15 кг. Постижението не е максимумът и ще се продължава работата по оптимизацията.

Доц.Иван Белоев сподели, че автомобилът HydRU е изцяло нов, направен е от карбон, олекотен е к 20 кг и изминава 118 км с 1 кубичен метър компресиран водород. Колегата от екипа му Георги Христов разказа, че голяма част от детайлите са правени на 3D принтери. „Максималната скорост, която може да развие, е 50 км в час, но тук целта е да се измине максимално разстояние с минимално гориво. Още повече, че става дума за автомобил, който трябва да се движи в градски условия. По време на състезанието се спираше на специален светофар, колата трябваше да 5 секунди в пълен покой и после пак да ускорява. А точно тук се губи най-много енергия. Затова сега работим над това енергията от спирачките да се реакумилира и да се използва за потеглянето“, обясни Георги Христов.

HydRU е бил изключително високо оценен и по отношение на сигурността, тъй като работи с водород и трябва да се следи внимателно да няма изтичането, което би довело до сериозни проблеми.

Exit mobile version