Иновативен пешеходен светофар и нископодов градски транспорт правят в Русе

Иновативна система за пешеходен светофар по бул. „Липник“ е проектирана по инициатива на общината. Дейността по създаването й е възложена и извършена от Русенския университет „Ангел Кънчев“.

„Системата за пешеходен светофар ще разпознава намерението на пешеходците да пресекат булеварда и автоматично ще става преминаването на зелен сигнал при отчитане на зелената вълна по булеварда. Целта е подобряване организацията и безопасността на движение по булеварда. Проектът е приключен и приет, предстои възлагане на изпълнител на строително-монтажни работи“, обясниха от общинска администрация.

Новата система е част от програмата за осигуряване на достъпна среда в областта на транспорта. В градския транспорт в голям брой от автобусите се осигуряват светещи ленти-табла за достъп на хората със зрителни увреждания. Все още съществува проблем с осигуряване на платформи в автобусите за хора с двигателни увреждания, но се предвижда новите автобуси да бъдат с такива съоръжения.

От общината припомнят, че има подписан договор за доставката на 15 нови тролейбуса на чешкия производител  „СОР Либхави“ ООД. Те ще бъдат част от автопарка на „Общински транспорт – Русе“ и се очаква доставката им да започне това лято. Те ще се движат изцяло с електроенергия и гарантират нулеви вредни емисии. Отоплението и климатизацията им също са изцяло електрически захранени.

Тролейбусите SOR TNS 12 са с капацитет от 86 пътници – 33-ма седящи и 53-ма правостоящи. Тези превозни средства са от ново поколение, като е даден приоритет на осигуряването на достъпна среда за пътници с намалена подвижност и за майки с колички. Тролейбусите са нископодови, като на средната врата има платформа за колички, а в случай на нужда – цялата машина може да се наклони надясно. Гаранционният срок на всеки от новите тролейбуси е 10 години.  Доставката им е в изпълнение на европейски проект за подобряване качеството на атмосферния въздух.

„Общински транспорт Русе“ в качеството си на общинско дружество е капитализирано с 2,2 млн. лв., с които да закупи автобуси. Проведена е процедура по ЗОП и е избран изпълнител за доставка на 24 броя автобуси. Решението на възложителя е влязло в сила и предстои те да бъдат оборудвани и пуснати в експлоатация по маршрутните разписания на автобусните линии от градската транспортна схема. Автобусите са с подобрена достъпност, нископодови и разполагат с рампи за хора с увреждания и детски колички.

По отношение на достъпна среда в кръстовища, от ОП „Комунални дейности“ са предприети действия за периодично подменяне на „зумери“ – звуково-сигнални устройства на светофарите, с цел улесняване придвижването на хора със зрителни проблеми.

Exit mobile version