Инициативата „Заедно за Поломието“ започва с акции по почистване на маршрутите

Областният управител на Русе Данаил Ковачев беше избран за председател на Обществения съвет на инициативата „Заедно за Поломието“. Негови заместници ще бъдат гл. ас. д-р Явор Нейков от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Георги Димов от Туристическо дружество „Приста“ – Русе. Секретар на инициативата ще бъде инж. Стефан Георгиев от Спортно туристическо и природозащитно дружество „Академик“ – Русе.

Фокусът по време на срещата беше поставен върху предстоящите до края на юни инициативи. Първите дейности се очаква да започнат още в рамките на следващите две седмици в района от Червен към Орлова чука. Приоритет е провеждането на акции по всички регистрирани маршрути с обща дължина от 160 км. Дейностите ще бъдат насочени към осигуряване на по-добра проходимост, почистване от битови отпадъци и допълване на маркировката. Предвижда се да бъдат поставени над 40 нови указателни табели. Специално внимание ще бъде отделено и на обезопасяването на опасни участъци от по-често посещаваните маршрути, а също и на подмяната на амортизирани и неугледни вече на вид указателни стрелки и табла.

Ще се извърши обследване на конструктивното и експлоатационно състояние с изготвяне на предписания за необходимите неотложни укрепвания,  ремонти и поддръжка на трите моста в района „Грамовец – Смесиците“, моста за скалната църква при Москов дол, моста в местност Големите камъни, както и на дървените парапети и елементите по повечето от маршрутите. Предвижда се още изработване на пейки и маси, каптиране на водоизточници.

Предстои да се поставят предупредителни табели с оглед безопасността на туристите, недопускане на повреди в обектите от природното и културно-историческото наследство, посегателство върху защитени видове от биоразнообразието, безпокоене на дивите животни или замърсяване на реките и терените с битови отпадъци.

Ще се проведат и срещи с представители на Ловно-рибарско дружество „Филип Тотю“ и Ловно-рибарско дружество „Сокол“– Бяла за обсъждане и въвеждане на мерки за балансиране интересите на туристите и ловците с оглед постигане на безопасност.

Предвидени са и редица информационни дейности. Сред тях са създаване на електронен триезичен регистър на български, английски и румънски език на маршрути за пешеходен и велотуризъм и екипираните маршрути за скално катерене в Община Русе, ПП „Русенски Лом“ и районите в  съседство.

Всеки, който иска да получи допълнителна информация или да предложи идеи относно инициативата „Заедно за Поломието“ може да се свърже на някои от посочените телефони: 082 888 660; 0885 982 281; 0882 966 369 или на e-mail: academic@uni-ruse.bg и yneikov@uni-ruse.bg.

 

Exit mobile version