Инж.Милев: С общината планираме асфалтирането на улиците съвместно /ВИДЕО/

Управителят на ВиК-Русе инж.Илиан Милев даде информация пред общинските съветници докъде са стигнали дейностите по изпълнение на водния проект в Русе. Той и кметът Пенчо Милков коментираха и най-проблемия въпрос за русенци – асфалтирането на улиците.

До момента са завършени два от договорите – за канализацията на кварталите „Средна кула“ и „Долапите“ и за колектора. Инж.Милев призова жителите на двата квартала да се присъединят към канализационната мрежа, тъй като в момента са го направили едва около 15 %. Той припомни, че канализационното отклонение е до границите на имота, а абонатът трябва да преправи вътрешната си инсталация и да се присъедини, както е по закон. Санкциите за неприсъединяване към канализационната мрежа може да се определят индивидуално, като се даде срок на съответния собственик да се присъедини, в противен случай ще се налага такса за канализация и пречистване, обясни инж. Милев.

През месец май ще бъде откриването на магистралните водопроводи, които вече са въведени в експлоатация. Така, без значение къде има авария, тези водопроводи ще осигуряват вода от резервоарите за града.

До средата на май трябва да приключи и проектът в централната градска част, като остава възстановяването на настилките. Там проблемът е с ул.“Цар Калоян“, където има и павирана част, и асфалтирана. Проведени са били срещи и дискусии с участието на Община Русе и управляващия орган, като е постигнато съгласие за асфалтиране. Някогашната основа за павета не отговаря на сегашните нормативни изисквания и ако се направят така, ще има съществена разлика с останалата част на улицата и ще се получават слягания.

Довършват се два договора – единият е на 90 процента изпълнен и по него остава само един малък участък от водопровод по бул.“Цар Освободител“. По втория договор, изпълнен на около 60 процента, има да се подменят още 12 км водопроводи. „Там е изключително сложно, не може да се работи едновременно по всички обекти, защото това е гръбнакът на системата и големи части от града ще останат без вода.Затова се работи поетапно“, каза инж.Милев. Там се очаква да е готово до края на юли.

Той коментира, че някои улици стоят повече от месец с натрошен камък, други само с първи пласт асфалт. Тъй като и общината планира асфалтиране, се обсъжда улица по улица с тях кое кой ще асфалтира.

Кметът Пенчо Милков обясни, че където е възможно, общината ще асфалтира веднага след ВиК. В момента се работи по цялостното обновяване на улица „Солун“, готови са проектите за ул. „Тулча“ и за ул.“Плиска“, като ще се използват отпуснатите средства от МРРБ.

Кметът обясни, че асфалтирането става с многостранни споразумения. Колкото до ул. „Цар Калоян“, становището на инженери е, че не може са се възстанови по начина, по който е била направена. Община Русе ще се ангажира с преасфалтирането й.

Прогнозите са целият воден проект да приключи до края на юли, като интензивността намалява и има все по-малко разкопани обекти. Управителят на ВиК-Русе помоли за още малко търпение, като припомни, че от 600 км водопроводна мрежа се подменят 63 км, което е 10 %.

 

Exit mobile version