Инж.Желев: Чиста околна среда и запазване на работните места на стотици русенци са основната ни мотивация да се борим за екологичното бъдеще на Топлофикация Русе!

На 7 септември за втора година подред се отбелязва Световният ден за чистия въздух на синьо небе. Миналата година мотото беше „Чист въздух на всички“.

Решение ежегодно да се отбелязва 7 септември като Световен ден на въздуха бе взето в края на декември 2019 година на конференция на ООН. Посланието на ООН е, че замърсяването на въздуха е предовратим риск и ако всички работят заедно, ще изградим по-добро бъдеще с чист взъздух завинаги!

„Наясно сме, че замърсяването на въздуха застрашава икономиките, сигурността и околната среда, за това в Топлофикация Русе правим, каквото можем, за да подобрим въздействието на производствената ни дейност върху околната среда!“ каза изпълнителният директор на Топлофикация Русе инж. Севдалин Желев.

Инж.Желев отбеляза, че дружеството често е набеждавано за замърсител на въздуха, но категорично отхвърли тази теза и обясни, че в момента се работи активно по няколко нови проекта, чието изпълнение ще доведе до постепенно премахване на въглищата от горивния микс, както и до допълнително очистване на димните газове, които се изпускат от комините.

„Правим изпитания на чисто новата сероочистваща инсталация, след няколко месеца ще заменим частично въглищата със значително по-екологичния природен газ. Използваме и биомаса в производството на енергия, напълно екологичнен източник на енергия с 0 вредни емисии. Желанието ни бъдещите поколения да живеят в чиста околна среда, както и да запазим работните места на стотици русенци са основната ни мотивация да се борим за екологичното бъдеще на Топлофикация Русе!“ каза инж. Желев.

Още по време на речта си през миналата година по време на отбелязването на първия Световен ден на въздуха и чистото небе генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова светът да се фокусира повече върху замърсяването на въздуха, както и да бъдат взети по-строги мерки.

„Нуждаем се от драматична и системна промяна. Повече от всякога са необходими засилени екологични стандарти, политики и закони, които предовратяват емисиите на замърсители на въздуха. На международно ниво държавите трябва да си сътрудничат, за да си помагат взаимно в прехода към чисти технологии!“ каза Антониу Гутериш по време на речта си миналата година.

Посланието на ООН с отбелязването на Световния ден на въздуха и чистото небе е, че замърсяването на въздуха не трябва да е част от нашето колективно бъдеще. По-чистият въздух ще ни направи по-здрави, ще защити природата и ще спомогне за глобалните цели по изменение на климата.

 

Exit mobile version