Инж. Желев: Парното продължава да е най-изгодният начин за осигуряване на топлина и комфорт във вашия дом

-Инж. Желев, ще започна с един може би банален за Вас като директор на „Топлофикация – Русе“ въпрос, който обаче нашите читатели често ни задават. Бихте ли казали каква е процедурата сграда или част от нея да се присъедини към топлопреносната мрежа или както питат те „да се включат към парното?“

Въпросът не е банален, а много важен. За да се премине към присъединяване към централното отопление, е необходимо решение на Общото събрание на сградата или частта от нея, което да бъде взето с две трети от собствениците на сградата. След това трябва да се посочи техен представител, който да подписва от тяхно име всички необходими документи по присъединяването. Попълва се заявление по образец и към него се прилага протоколът от Общото събрание и копия на актовете за собственост на хората, взели решението. Трябва да има и наличие на общо помещение в сутерена на сградата, в което ще бъде разположена абонатната станция. Изглежда малко тромаво като процедура, но всъщност не е толкова сложно.

-Имат ли други ангажименти желаещите да се присъединят?

Бъдещите ни абонати трябва да закупят уредите за измерване на топлинната енергия и да изградят инсталацията от стълбищната площадка до всеки радиатор в своя дом. Ние имаме ангажимент да изградим външните топлопроводи и абонатните станции.

-Може ли да кажете каква е цената на тази инвестиция?

Мога да кажа приблизително какви биха били разходите за един средно голям апартамент, например двустаен или тристаен. Средно цената на топломер е около 300 лв, един водомер за гореща вода е на стойност 40 лева, тръби по 2-3 лева на метър и отоплителните тела по около 150 лева на тяло, т.е приблизително около 550-600 лева. Пак казвам, това е приблизително, защото всичко зависи от отоплителните тела в имотите. Това обаче е еднократна инвестиция, която осигурява топлина и комфорт и е в пъти по-изгодна от отоплението на климатик или печка, например. Като директор на топлофикация е ясно, че ще хваля парното, но неговите предимства са безспорни.

Ако мога да използвам такъв израз, инвестицията на клиента бързо се изплаща и отплаща. Да не говорим за ползите за екологията. У нас топлоцентралите често са нарочени за „замърсители“, но истината е, че битовото отопление на дърва или автомобилният трафик отделят в пъти повече въглеродни емисии или други вредни газове. Мога да Ви дам конкретен пример от тази пролет.

-Какъв е този пример?

По време на ограничителните мерки заради корoнавируса, когато автомобилният трафик рязко намаля, и в Европа и в България, въздухът моментално подобри чистотата и качеството си, а ТЕЦ-овете навсякъде работеха на пълна мощност, защото хората си бяха по домовете. Задавам си следния въпрос: ако ТЕЦ-овете са работили, а въздухът е бил изключително по-чист, дали те са вечният замърсител или трябва проблемът с околната среда да се търси другаде. Въпросът ми е риторичен.

-Да се върнем на по-конкретни въпроси. Как най-бързо и лесно абонатите Ви могат да се свържат с Вас при възникнали въпроси или проблеми с топлоподаването?

По телефон или да дойдат в центъра за работа с клиенти. Нашите служители предоставят актуална информация и отговарят коректно на всички зададени въпроси, свързани с дейността на Дружеството. В това число и запитвания, касаещи доставката и фактурирането на топлинна енергия, месечните и изравнителните сметки, както и разяснения за начините на плащане на сметките.

-Казахте начините за плащане на сметките. По какъв начин абонатите Ви могат да заплатят дължимите суми за ползваната топлинна енергия?

За улеснение на нашите абонати сме предоставили няколко начина, по които абонатите ни могат да плащат сметките си. Традиционният метод е в нашите парични салони. Имат възможност и за плащане по банков път, чрез разплащателна сметка в няколко банки, както и през Интернет чрез системата e-pay, чрез Транскарт на сайта или през банкомат.

-Как абонатите Ви могат да се информират за своите фактури и потребление за изминали периоди?

На нашия сайт бързо и лесно всеки може да направи тази справка. Предлагаме възможност за онлайн достъп до личен или фирмен профил на партидите на клиенти ни.

-При проблеми във вътрешната инсталация към кого може да се обърнат клиентите Ви?

При проблем нашите аварийни екипи ще извършат оглед и ще дадат препоръки за отстраняване на проблемите във вътрешните инсталации.

-Инж. Желев, за финал да Ви попитам готова ли е „Топлофикация Русе“ за новия отоплителен сезон? 

Да, разбира се. За това се готвим цялото лято. Приключихме с всички ремонти. Всъщност за една топлофикация летният сезон, е най-важният, тъй като тогава ние се подготвяме за зимата. Имаме готовност да включим отоплението при застудяване на времето. Съоръженията са готови за работа, а екипът е изцяло подготвен за новия сезон 2020-2021 г.

 

 

Exit mobile version