Инж.Желев: Надявам се държавата да компенсира производителите на енергия

„Колегите от газовите топлофикации, с които заедно членуваме в Асоциация на топлофикационните дружества, ми споделят, че са на предела на възможностите си и ако ситуацията със скъпия природен газ генерално не се промени, вероятно ще им се наложи да прекратят дейността си и то в разгара на отоплителния сезон. Не смятам, че който и да ни управлява, трябва да допуска подобен развой на събитията! Цените на природния газ са непосилни за бизнеса и държавата трябва да изработи механизъм, с който или да стопира продължаващото вече повече от година повишение на цените на природния газ, или да компенсира адекватно потребителите на природен газ!“ каза инж. Севдалин Желев изпълнителен директор на Топлофикация Русе.

Според енергийния експерт намалението на цената на природния газ за месец октомври по никакъв начин няма да помогне на потребителите на синьо гориво да си стъпят краката, защото по думите му новата цена отново е в пъти по-висока от това, което са плащали потребителите преди година.

„Пускането на газовата връзка с Гърция със сигурност трябва да задържи цените, но липсата на договори за доставки, достатъчни да обезпечат търсенето през зимата ме притеснява! Какво ще се случи, ако зимата е по-студена от очакваното? Едва ли запасите в газовите хранилища ще са достатъчни. Топлофикация Русе до няколко месеца също ще премине на природен газ и също ще бъдем сред засегнатите от високите цени! От сега мислим варианти, с които да помогнем на бизнеса си!“ каза инж. Севдалин Желев.

По повод усилията за декарбонизация на производството на енергия Топлофикация Русе работи по проект за частично заместване на въглищата с природен газ, тъй като синьото гориво е доказано по-екологичен източник на енергия. До месеци се очаква Топлофикация Русе да внедри в експлоатация газови когенератори, с което ще намали количеството на използваните въглища.

„Надявам се да се приемат мерки, които да подпомогнат финансово ползвателите на скъпия природен газ, за да не се стигне до фалити на топлофикации в средата на зимата! Инвестирахме милиони в частично преминаване към природен газ и не знам как и дали ще се справим, ако възходът на цените продължи! Надявам се държавата да компенсира производителите на енергия, защото ако се стигне до масови фалити, енергийната сигурност на страната ще остане под въпрос!“ каза инж. Севдалин Желев.

Exit mobile version