Инж.Дончо Добрев: Строителните проекти в Русе са с разточителни срокове и недобро качество

Зам.-кметът по устройство на територията в мандат 2007-2011 е кандидат за общински съветник от МК МИР

-Инж.Добрев, като бивш зам-кмет по устройство на територията какви са впечатленията Ви от изпълнението на строителните обекти в Русе?

-Наблюдаваме разточителни срокове и недотам добро качество на изпълнение. Това се дължи най-вече на не високото ниво на управление. Ръководителят на проекта трябва да е грамотен поне колкото изпълнителя, тогава и сроковете ще бъдат реални, и качеството добро. С разточителния срок на изпълнение ръководството на проекта скрива своята некомпетентност и се дистанцира от самия проект. Пример: Изпълнение на площадните пространства около съда. Много често се работеше с по двама-трима работници, и то до обяд. Няма ефектно и навременно участие в процесите и бързо реагиране на проблемите по изграждане, които неминуемо съпътстват строителния процес. Друг момент – инвеститорският контрол е възложен или на надзорната фирма, или на допълнително договорено за това юридическо или физическо лице, което не е отговорно за качеството и се извършват много често плащания на лошо извършени строителни работи.

-Какво е решението?

-Наше виждане е, че ръководството на проекта и инвеститорският контрол трябва да се осъществяват служебно от Общината. Общината има добри специалисти по всички специалности и може да осъществи много по-добър контрол както по качеството, така и по изразходването на паричните средства. Лично аз съм отказвал допълнително договаряне на ръководене на проекти, а гореописания контрол съм осъществявал по служебен ред.

-Само в изпълнението ли има проблем?

Предложението ни е за по-големи и отговорни обекти проектите да се приемат от Експертния съвет на Общината, а ако е необходимо – и от разширен такъв. Същият трябва да отговаря и за сметната стойност на обекта. В момента никой не отговаря за стойността и често тя е завишена значително.

-Какви са наблюденията Ви относно зоните за инвестиции около Русе?

-Не се отделят внимание и средства за разработване на зоната за високо технологични производства, указана в Общия устройствен план – западно от „Метро“. Не се работи по още по-атрактивната зона, намираща се между Свободна зона и бившето КТМ с площ около 600 дка. Същата се намира до Дунав мост и е свързана с жп и речен транспорт. Там по наше мнение трябва да се инвестира в реални производства, защото знаем, че едно място в производствения сектор подхранва две в обслужващата сфера. Никакви опити не са направени за възстановяване дейността на Русенска корабостроителница. Русе има традиции в речното корабостроене и разполага с подготвени кадри. Това са още около 1000-1500 работни места, и то в реалния сектор, като последващото подсигуряване на кадри ще се обвърже с дейността на Русенския университет и специализираните гимназии в Русе.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена публикация

Exit mobile version