Има ли незаконна сеч на дървесина край хижа „Алпинист“?

Русенци, които през почивните дни са се разхождали в района на хижа „Алпинист“, са попаднали на шокираща гледка на множество отсечени, нарязани и подредени стволове на дървета. Те подадоха сигнал към Русе Медиа заедно със снимки, притеснени, че става дума за незаконна сеч.

Проверка на Русе Медиа показа, че на 10 юни в района е имало много силна буря. Вследствие на това голяма част от дърветата в местността са били прекършени. Някои от тях са препречили пътища, а други са паднали или са се оказали в опасна близост до далекопроводи. От кметството на село Басарбово са направили оглед на местността и са документирали със снимки пораженията /в галерията/.

Кметът на селото Николай Колев сподели, че най-притеснителни са били стволовете, които са се озовали в реката и са станали предпоставка за образуването на естествени бентове. В следващ момент те биха могли да отприщят събралата се вода и да се получи вълна, която да създаде проблем на намиращите се по-надолу рибарници. Получилата се обща водна маса може да се насочи към земеделските земи и към къщите в селото.

Кметът е изготвил писмо, което е изпратил за съдействие към община Русе и областна администрация. В резултат в момента са започнали дейности по разчистване, премахване и освобождаване на територията от падналите и прекършени дървета. Сечта се извършва от Държавно ловно стопанство „Дунав“ и дейностите са съгласувани след проведени междуведомствени комисии.

Exit mobile version