Илхан Кючюк в Русе:България и Румъния не бива да се разделят за Шенген /ВИДЕО/

България и Румъния трябва да влязат заедно в Шенген, а не да се разделят. Това коментира в Русе евродепутатът от Обнови Европа/ДПС Илхан Кючюк, който организира конференция „Мост на очакванията: Значението на Шенген за България и Румъния“ дискусия по темата за присъединяването към Шенгенското пространство. В нея се включиха дипломати, депутатите, представители на дипломацията, бизнеса и местната власт от двете държави.

Заедно с румънския евродепутат Влад Ботош Илхан Кючюк коментира необходимостта от общи действия между двете държави за преодоляване на скептицизма на Нидерландия и Австрия. „Много пъти е имало опит България и Румъния да бъдат разделени, в крайна сметка и двете държави влязоха заедно в ЕС. Смятам, че разделянето не би било от полза за нито една от страните. Това би означавало една от страните да бъде изолирана в сивата зона на ЕС. Абсолютно наложително е да бъдат предприети действия двете страни да влязат заедно в Шенген. Това ще има огромна помощ за бизнеса, ще има огромна помощ за гражданите и в крайна сметка това са технически критерии, на които и България, и Румъния отговарят“, коментира Кючюк.

Българският евродепутат не подкрепя острия тон на Румъния, която заплаши да съди Австрия заради ветото, защото го смята за неконструктивен за България. А за идеята за мини-Шенген между България и Румъния казва, че няма да работи и да реши проблемите. Според него най-добър е пътят на дипломацията и диалога.

„Призовавам българското правителство да бъде активно. Не само по официалните дипломатически и политически канали, а да потърси разговор с опозицията, да потърси разговор с обществеността, да потърси разговор с бизнеса. Тук имаме огромна роля всички, да се възползваме от политическата стабилност, с която разполага сега страната ни“, каза Илхан Кючюк.

Колегата му Влад Ботош, евродепутат от Румъния, го подкрепи в необходимостта от общи действия. „Мястото на България и Румъния е в Шенген. Идвам от Букурещ, имаше дълга опашка от камиони на границата, това е загуба на време и на пари. България и Румъния не го заслужават , защото са правоправни членки на ЕС от 16 години. Има нужда от повече преговори, но трябва да имаме общ план на българското и румънското правителство, на българския и румънския президент, да говорим в един глас. Ние трябва да се присъединим тази година, защото ако не го направим през 2023 г. , ще бъде трудно да стане в следващите години“, каза Влад Ботош.

Конференцията, „Мост на очакванията: Значението на Шенген за България и Румъния“ ще се повтори утре в Гюргево.

 

Exit mobile version