Изящен порцелан и нови птици очакват завръщането на посетителите в музея /ГАЛЕРИЯ/

Изящен порцелан и нови птици очакват завръщането на посетителите в Историческия музей в Русе. Докато културният институт все още е затворен, уредниците работят активно, за да има с какво да изненадат русенци и гостите на града след края на извънредното положение.

Една изключително атрактивна изложба от сувенирни чинии вече е подредена в основната сграда на музея. „Истории от порцелан. Образи от Великото херцогство Люксембург“ представя колекция на експонати, направени от компанията Vileroy & Boch в Люксембург.

Темите са няколко, като сред най-често срещаните образи са замъците, превърнали се и в своеобразна емблема на Люксембург. В страната има запазени над 100 замъка от Средновековието, част от които са туристическа дестинация, а други са с непроменено предназначение и днес. Богатото архитектурно наследство на страната е представено и в други тематични серии като  мелници, градове, емблематични сгради.

Географски региони, градове и общини са следващото тематично ядро в изложбата, което представя селища, културни паметници, градски символи и поминъци. Особено атрактивни са сериите, представящи формированията на армията и полицията, както и сбирките „Графове”, „Мелници” и „Светци” – покровители на различните местни занаяти.

В Екомузея пък вече се радват на четири нови експоната, които ще попълнят диорамите. Това са щъркел, сова, сврака и гларус, направени от препаратора на музея Христо Христов.

„Продължителността на изработване на всеки препарат е различна и зависи от неговата големина и специфика на тялото. Първоначално се конструира скелет от двукомпонентна пяна и стиропор, след което се извършва технологичен процес на обработка на кожата. Сушенето й изисква особено внимание – тогава се разместват и подреждат перата, за да може в последствие те да запазят желаната форма. След като бъде направено изделието, всяко едно перо се подрежда по отделно, за да оформи автентичното оперение на експоната. В краката и крилата на птиците се поставя тел, която позволява фиксиране на необходимата позиция на тялото. Монтират се стъклени очи, характерни за всяка птица, закупени от Нидерландия“, разказват от музея.

Exit mobile version