Изненада: Сертификатът на ЕС не важи за всички, преболедували КОВИД

Българи, преболедували коронавирус, се оказаха неприятно изненадани, че не могат да получат зелен цифров сертификат на ЕС. Проблемът е, че положителният им резултат е излязъл при антигенен тест, който не се признава от ЕС. В същото време българските здравни власти ги вкарват в системата за болни от КОВИД с всички последствия – 14-дневна карантина за носителя на вируса и 10-дневна карантина за близките му, проверки от полиция и РЗИ дали тя се спазва.

„На този етап се предвижда сертификатите за преболедуване в рамките на общата система на ЕС да бъдат издавани въз основа на положителен PCR тест. На следващ етап, на базата на допълнителни научни данни, Европейската комисия може да издаде делегирани актове за допустимост на антигенни и серологични тестове“, обясниха от здравното министерство. За момента няма да се признават и резултатите от тестовете за антитела, дори и броят им да е над нивото, условно гарантиращо защита срещу заразяване.

Така само хората с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба могат да изтеглят цифровия вариант на европейския зелен сертификат от https://www.his.bg/bg/dgc, секция „Аз и моето семейство“, без да е необходим квалифициран електронен подпис (КЕП).

Гражданите, които желаят да получат зелен цифров сертификат и са доказано преболедували COVID-19, като по време на лечението са били поставени в изолация в лечебно заведение за болнична помощ или в домашни условия, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и специален SMS код. Той ще бъде изпратен на всеки, който е предоставил номер на мобилен телефон на оторизираните власти при въвеждане на данните му в COVID регистъра.

Exit mobile version