Изненада: Известен неврохирург е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС

Прогнозите, че кандидат за премиер с първия мандат на ГЕРБ-СДС ще бъде или председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, или зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, не се оправдаха. По решение на парламентарната група мандатът бе връчен днес от президента Румен Радев на известния неврохирург проф.Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“.

„Аз бях номиниран от парламентарната група на ГЕРБ-СДС за кандидат премиер. В момента България минава през множество кризи. Втора година продължава политическата. Ще предложа кабинет, който е по-далеч от политическото говорене и по-близо до експертното“, каза пред президента проф. Габровски.

Кой е проф.Николай Габровски:

Завършва медицина в Медицинска Академия – гр. София през 1996 година. В Клиниката по неврохирургия на университетска болница „Пирогов“ е от 1997 година.Оглавява Клиниката през 2011 година. През 2014 година е избран за „Професор“ по неврохирургия към Клиниката по неврохирургия на Университетска болница „Пирогов“.

Проф. Габровски е председател на Българското дружество по неврохирургия от 2018 година. От 2011 година е национален консултант, а от 2018 – главен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

През 2021 година проф. Габровски е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН).  Проф. Н. Габровски е специализирал многократно във Франция, Белгия, Германия.

 

 

Exit mobile version