Изложба в Русе показва малко познати документи за Независимостта на България

Близо 60 малко известни документа ще бъдат представени в изложба, посветена на 114-ата годишнина от Независимостта на България. Инициативата се осъществя съвместно от областна администрация и Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ . Изложбата ще бъде открита в 15.00 часа на 21 септември в сградата на библиотеката

Част от документите и снимките не са представени до момента. Сред тях са снимка на Фердинанд І с Мария Луиза в периода от около 1891 г. и пощенска картичка, издание на Д. Вареано & Со – Русе. Включен е и брой 208 на Държавен вестник от 22 септември 1908 г., в който е официално обявен Манифестът за Независимостта. Ще бъдат представени и съвременни исторически изследвания. Експозицията ще бъде на разположение на публиката в рамките на три седмици.

Независимостта на България е обявена през 1908 г.. Правителството на демократите преценява, че решителният момент е настъпил. В нощта срещу 22 септември министър-председателят Александър Малинов посреща княз Фердинанд I на военния параход „Хан Крум“ край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите. Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново. Княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Страната де юре става суверенна и се издига в царство. С провъзгласяването на Независимостта българската държава се изравнява със своите съседи – Румъния и Сърбия. Извоюва и значителна преднина в усилията за равноправно третиране в международните отношения.

Exit mobile version