Затворената изложба „Музиката в нас“ достига дистанционно до публиката в Русе /ВИДЕО/

Изложбата „Музиката в нас“ чака своята публика след отмяната на извънредното положение. Тя бе подредена в малката зала на „Борисова“ 6, където 17 автори от Дружеството на художниците в Русе представят своите творби на тема „Музика“. Тъй като е затворена в момента, Русе Медиа дава възможност да се разгледат дистанционно творбите във видео.

Експозицията бе посветена на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, който бе отменен малко преди откриването на изложбата, и художниците се надяваха поне с картините си да внесат традиционната музикална атмосфера през месец март в Русе.

Авторите споделят, че между музиката и живописта има силна връзка. В творчеството си артистите – музиканти и художници, открай време търсят т.нар. златно сечение и както целият оркестър се настройва по нотата ла, така и художникът настройва своята идея, използвайки ритъма на багри и форми, и пресъздава усещанията си за музика.

Най-възрастните художници, които показват работите си, са 76-годишният Цоню Цонев и 75-годишният му колега Маньо Манев, а най-младият участник е Наталия Каро. Част от авторите са вдъхновени от предпочитанията си към класическата музика, други пък от джаза. Повечето творби са маслена и акрилна живопис, но има и цяла една стена с акварели. Всеки със своята душевност е опитал да предаде усещането си за музика, за да го почувства и публиката, споделят авторите.

Exit mobile version