„Изкуство и мода – вдъхновения“ обединява РХГ-Русе и учениците от ПГ по облекло

Художествена галерия – Русе и ПГО „Недка Иван Лазарова“ са партньори на Училищно настоятелство „Недка Иван Лазарова“ по проект „Изкуство и мода – вдъхновения“, финансиран по Програма „Култура“ на Община Русе.

Ученици от различните специалности в ПГО „Недка Иван Лазарова“ – Русе ще посещават Художествена галерия – Русе, за да се запознаят с творби от фонда. В рамките на проектните дейности ще бъдат подбрани картини, визуализиращи промените и тенденциите в облеклото на фона на историческата епоха. Те ще обърнат внимание на костюма в тях и ще бъдат провокирани да създадат свои модели. Ще се запознаят с временните изложби (Юбилейната изложба на Художествена галерия – Русе по повод 90 годишнината от създаването ѝ; изложбата „От въглен към огън“ на изкуствоведа и художник Димитър Грозданов; изложбата на Международното биенале „Изкуството на миниатюрата“ – Русе) и ще работят по създаването на съвременни модели.

В края на провежданите часове ще бъдат подбрани проекти, от които да се реализира изложба във фоайето на ПГО „Недка Иван Лазарова“. Тринадесет от най-добрите модни скици, заедно с картините, от които са вдъхновени, ще станат част от традиционния Училищен календар за 2024 г.

Exit mobile version