Извънредната сесия на Общинския съвет в Русе завърши със скандал /ВИДЕО/

Извънредната сесия на Общинския съвет в Русе, свикана по искане на съветниците от ГЕРБ и СДС, очаквано се провали, след като в залата не се явиха представителите на останалите политически сили. Регистрираните присъстващи бяха едва 18 души, а необходимият кворум за провеждане на заседание е 26 съветници. Въпреки това на сесията се явиха с готовност да отговарят на въпроси кметът Пенчо Милков и неговите заместници заедно с представители на общинската администрация.

Преди проверката на кворума по предложение на председателя на ОбС Иво Пазарджиев с едноминутно мълчание бе почетена паметта на двамата загинали полицаи от Бургас. След като стана ясно, че кворум няма, Пазарджиев закри заседанието.

Това обаче стана повод за покачване на напрежението, тъй като на трибуната излезе съпредседателят на групата на СДС Елеонора Николова. Тя заяви, че с вчерашната среща, организирана в Доходното здание от Иво Пазарджиев по същите въпроси, за които е сесията, председателят на местния парламент е направил прецедент – бламирал е водения от него Общински съвет. Тя определи срещата като „ОФ мероприятие“ и настоя работата на присъстващите 18 съветници да продължи, като заседанието се води от зам.-председателя Наталия Кръстева от ГЕРБ. Николова подчерта, че Общинският съвет има право да упражнява контрол върху приетите актове, визирайки декларацията от предната извънредна сесия и поставения срок до 10 август да се вземат мерки за решаване на проблема с тировете от страна на държавните институции. Николова обяви, че събралите се съветници ще продължат заседанието.

Иво Пазарджиев възрази, че няма как да се провежда сесия, след като няма кворум, а ако продължат, това ще бъде една неформална среща. Последва размяна на реплики между отделните страни, а кметът също пожела да вземе думата. Съветниците от ГЕРБ и СДС обаче заявиха, че щом в залата няма представители на отговорните държавни институции, значи председателят не си е свършил работата.

Въпреки това кметът Пенчо Милков излезе на трибуната, за да обясни какво е свършила общинска администрация по проблема. Опозицията обаче не го изслуша, а стана и напусна залата. Милков заяви, че на всички обществени обсъждания досега никой от ГЕРБ и СДС не е присъствал, а администрацията ще продължи да се бори с проблемите на града.

Exit mobile version