Изборният ден в Русенско започна, проблем има с машина в Глоджево

Изборният ден в Русенска област е започнал нормално и всички изборни секции са отворени.

Към момента само на едно място в областта има проблем с машинния вот – секция 11, която се намира в град Глоджево, община Ветово. На място се намират техници, които трябва да установят проблема. Предполага се, че е свързан с четеца на устройството. Секцията е  с една машина и е възможно там да се премине на гласуване с хартиени бюлетини. Предстои да се изясни ситуацията и РИК-Русе да вземе решение.

В Русенска област с машини се гласува в 292 от общо 342 секции. Хартиени бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души, а в останалите само при възникване на проблем с електронните устройства. В подвижните секции, както и в тези за избиратели поставени под задължителна карантина или изолация ще се гласува също с хартиени бюлетини.

324 секции са стационарни, по шест са ковид-секциите, подвижните секции за хора с увреждания, както и тези в социалните институции, ареста и болничните заведения.

Предварителните данни сочат, че право на вот имат малко над 203 000 жители на областта, а за община Русе те са около 144 600.

Exit mobile version