Избират днес новия директор на Русенския драматичен театър

Конкурсът за нов директор на Драматичен театър „Сава Огнянов“-Русе ще се проведе днес от 14 часа в Министерството на културата. За поста ще се конкурират трима допуснати кандидати – досегашният директор Орлин Дяков, режисьорът Боян Иванов и актрисата Дина Шошева.

Орлин Дяков е роден през 1961 г. в Русе. Завършил е  НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1987 г., със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър”. Бил е актьор в театрите в Смолян, Монтана, Враца.  Поставя спектакли в Русе, Разград, Монтана, Враца и е автор на  12 драматични произведения. От 2006 г. е в състава на Русенския драматичен театър като режисьор. От  януари 2012 г. досега е  и негов директор.

Боян Иванов е от изявените съвременни театрални режисьори, извоювал си творчески авторитет както с постановките си в България, така и в чужбина.
Роден е в Плевен. Завършва специалността „Театрознание” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Николай Йорданов. По-късно специализира режисура във Висшето училище за музика и сценични изкуства във Франкфурт на Майн (Германия), в майсторския клас на проф. Ханс Холман.

Дина Шошева  е завършила ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на  проф. Сашо Стоянов със засилено изучаване на комедия „Дел арте“, пластика и пеене. Работила е в театрите в Търговище, Сатирично Вариететен театър – гр. Габрово, Хасково, Ямбол, Русе, Разград. Повече от двадесет години Дина Шошева работи като актриса в Русенския театър. През 2017 г. тя беше кандидат за директорския пост в предишния конкурс.

 

Exit mobile version