Идеи за допълнителен доход: Кое хоби може да се превърне в добър бизнес

Почти всяко хоби може да започне да носи сериозни приходи, въпросът е да сте наясно с някои важни неща. Например, ако обичате да правите сладки, можете да започнете ги направите по поръчка. Ако плетете добре, започнете да плетете модни стоки и ги предложете по веригите или ги обявете за продан в интернет. Ако се увличате от изработката на диамантени гоблени – снимайте творбите си и ги пуснете в различни сайтове за продажба.  Ако обичайте да четете – създайте блог за книги или платен бюлетин.

Печалбата от хобито е възможна и за целта трябва добре да помислите за възможностите, особено ако ходите всеки ден на работа, която мразите и не можете да отделите достатъчно време за любимите си занимания. Плюсът е, че не е нужно да напускате работата си веднага. Започнете в свободното си време и ако се получи, тогава напуснете работата си и работете за себе си.

Откъде да започнете своя бизнес

Първото нещо, което трябва да направите, е да измислите идея. За да направите това, задайте си следните въпроси:

Какво ще създам?

Какво ще направи моята оферта уникална?

С какво съм по-добър от моите конкуренти?

Как ще е от полза за хората?

Кои ще са моите клиенти?

Например, плетете вълнени жилетки, изработени от мека мериносова вълна. Прилягат идеално на фигурата и не губят външния си вид след пране. В такава жилетка е удобна при всяко време: не боде, запазва формата си и не прилича на жилетки от масовия пазар. Вашите клиенти са жени на възраст 18-40 години с над средните доходи. Те харесват качествените артикули и са готови да платят за изключителността на продукта.

Вашето предложение трябва да предизвика емоционален отговор от купувачите. Нещо като: „Уау! Толкова яко! Искам го! “ Трябва да намерите своята ниша, което означава, че вашата оферта трябва да се различава от други подобни и да е по-добра по някакъв начин, така че клиентите да изберат вас.

Големите компании провеждат проучвания на фокус групи, преди да пуснат нов продукт или услуга. Ако харесвате нов продукт, те го пускат, ако реакцията е двусмислена, или го усъвършенстват, или го отказват. Така че, ако сте измислили нещо ново, проверете жизнеспособността на идеята с приятели и познати. Просто нека не пестят чувствата ви и отговарят честно. Например, ако обичате да изработвате гоблени, подарете един на свой близък приятел и тествайте реакцията му.

За да превърнете хобито си в печеливш бизнес ще ви трябва план

Дори ако просто искате да направите домашно приготвени блатове, бизнес планът ще ви покаже колко можете да направите и дали си струва.

Бизнес планът се състои от няколко части. Накратко, ето какво трябва да направите:

Опишете идеята

Проучете вашите конкуренти и вашите предимства. Ако можете да покажете разликата между себе си и вашите конкуренти, имате по-голям шанс да привлечете клиенти и да сложите по-висока цена.

Определете вашата целева аудитория и начини да им разкажете за вашия продукт.

Направете производствен и финансов план: изчислете цената на стоките или услугите, разходите за наем, реклама, доставка, данъци и всички други разходи, месечна печалба, печалба за годината и време за изплащане. Когато разходите и очакваните печалби са видими, можете да коригирате числата: да намерите по-евтини суровини, да повишите цената, да намалите разходите за реклама, да доставяте поръчки сами.

Ако не знаете каква цена да зададете, използвайте формулата: материали + режийни + труд = цена. Цена x 2 = цена на дребно.

Материалите са всичко, което е необходимо, за да се направи нещо или да се предостави услуга. Режийни разходи – доставка, реклама, наем, банкова комисионна, данъци. Трудът е колко таксувате за работа. Ако не харчите пари за наем или доставка, не ги включвайте в разходите си. Ако нямате нужда от материали, пропуснете и тях.

Още един полезен съвет: За да увеличите печалбите, трябва или да повишите цената (тоест, да таксувате повече за работата си), или да закупите материалите си по-евтино.

При всички случаи да опиташ да създадеш от своето хоби бизнес е идея, която не бива да се пропуска!

 

Exit mobile version