Игнат Канев: И аз съм правил грешки, но мисля, че съм си платил греховете /ВИДЕО/

Канадският бизнесмен откри отделението по хемодиализа в УМБАЛ „Канев“

Ново отделение по хемодиализа бе открито в университетската болница „Канев“ в Русе. Средствата за изграждането му са дарени от канадския милиардер от български произход Игнат Канев, който присъства на освещаването заедно с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Новото отделение по хемодиализа на стойност 500 000 лв. е четвъртият дарителски жест, който Игнат Канев прави за болницата с неговото име. Роденият в русенското село Горно Абланово предприемач е осигурил до момента 2 млн.лв. за лечебното заведение.

„Да работим и да се грижим и да помагаме на ближния си. Затова Господ ме е докарал да дойда отново в моя роден край и да помогна каквото мога, и то не е първи път, няма да бъде и последен път. България отдавна вече е разбрала, че има приятел в Канада. България винаги ме е уважала и съм винаги добре дошъл в тази страна, макар че и аз съм правил грешки, когато е трябвало да бъда тук, не съм бил тук, но от друга страна мисля, че съм си платил греховете“, сподели развълнуван 94-годишният бизнесмен.

В отделението, което бе осветено от Русенския митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия, има и нова апаратура, закупена със средства от здравното министерство. Тя е на стойност 600 000 лева.

„Правителството отпусна близо 5 млн. лв. , с които захранихме 29 хемодиализни центрове в цялата страна. Хората имат нужда от това, имат нужда от съвременна апаратура , защото вие знаете колко болезнено беше тяхното лечение с тези остарели апарати“, коментира Кирил Ананиев.

Даренията за болницата от Игнат Канев не спират дотук. Лечебното заведение ще получи и нова модерна линейка. „Когато един пациент влезе в тая кола, смятайте, че сте вече в болницата, с всички електронни съоръжения“, каза още дарителят.

В знак на признателност към добрите дела на Игнат Канев, в събота в родното му село ще бъде открит музей за живота на големия българин.

Exit mobile version