ИАППД строи кораби и понтон в Гюргево и Холандия, в Русе тъгуват по старата Корабна

ИА “Проучване и поддържане на река Дунав“ строи новата си драгираща техника в корабостроителници в Гюргево и Холандия. Тази добра новина за корабоплавателния път по реката в същото време натъжи много от русенските граждани, които си спомнят за славните времена на Русенската корабостроителница – сега разсипана и унищожена. И коментират, че вместо в Гюргево тези европейски средства по проекта можеше да дойдат в Русе.

В Корабостроителница „АТГ Гюргево“ в Румъния вече стартира строителството на нов понтон по поръчка на ИАППД, придружено от церемония по рязане на първия стоманен лист.

Понтонът осигурява възможност за едновременно натоварване с издрагиран материал на два шалана, което значително ще ускори процеса на работа. Мобилността на плавателните средства, ще помогне за бързо достигане до проблемните участъци и ще оптимизира драгажните дейности. Понтонът ще бъде с дължина от 34,5 м, ширината – 11,4 м и максимално газене до 1,30 м.

Понтонът е част от проекта за доставка на специализирано оборудване за драгиране на река Дунав, като в Гюргево ще бъдат построени още шалан и маневрен кораб. В Холандия пък вече е напреднала изработката на драгата, която се очаква да пристигне в Русе през пролетта. Общите средства за всички доставки са 20, 6 млн лв..

Проектът „Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез доставка на оборудване“ се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014–2020 г. и със средства от националния бюджет.

Exit mobile version